Hlavní obsah

Britští antivaxeři plánují válku s vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Klasickým odpůrcům očkování se posmívají, i když v mnohém je jejich pohled podobný. Skupinu Alpha Man Assemble vedou bývalí členové ozbrojených sil a své stoupence chystají na válku proti vládě. Jejich podporovatelé, které v jednom z parků anglického hrabství Staffordshire trénují, mají za cíl „udeřit na očkovací centra, školy či policii“, zjistil investigativní reportér britského deníku Daily Mail, jenž se do skupiny infiltroval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skupinu tvoří především běloši středního věku, ve Staffordshiru ji trénují někdejší členové ozbrojených sil v pochodových cvičeních, ale například také kickboxu či v prolomení policejních bariér, aby byli připraveni na akci.

Italský zdravotník stříkal vakcínu za pacienty, ukazují záběry

Evropa

Ačkoli se v parku schází zhruba stovka lidí, na sociální síti Telegram má skupina sedm tisíc předplatitelů. „Bojujete v globální válce, která je vedena mezi lidmi a jejich vládami,“ křičel jeden z instruktorů na přítomné „dobrovolníky“.

Reportérovi Daily Mailu bylo řečeno, že skupina shromažďuje také finanční prostředky, aby podpořila domácí vzdělávání dětí. Lektory mají být odpůrci vakcín a bývalí členové krajně pravicové Britské národní strany.

Lidé se na Malostranském náměstí svlékali místo ministra Válka

Domácí

Jedním z vedoucích členů skupiny je Danny Glass, bývalý člen pěšího pluku britské armády. „Naverbujeme co nejvíce lidí. A až nás bude dost, napadneme policii,“ říkal v projevu skupině. Jejím terčem ale není jen policie, ale také vakcinační střediska, školy či univerzity. „Tenhle boj není pro slabé,” varoval Glass.

Extrémně hanebné, zní od labouristů

„Musíme udeřit na očkovací centra, školy a jejich ředitele, radní nebo policii po celé zemi. Nikdo z nás si tu podělanou vakcínu nevezme, stejně jako členové našich rodin,“ vyzvala Sam Goodyová, která pořádá setkání skupiny v Birminghamu.

Agrese antivaxerů vůči lékařským osobnostem roste

Koronavirus

Video z nácviku později členové zveřejnili ve skupině na Telegramu, aby se k němu mohli dostat také jedinci, kteří se ho nemohli fyzicky zúčastnit, a to s dovětkem: „Děláme to pro naše děti a jejich budoucnost. Spolu jsme silnější.“

Odhalení Daily Mailu označila mluvčí labouristů Holly Lynchová za extrémně hanebné. „Ženy a muži, kteří v předních liniích bojují proti pandemii, učinili obrovské oběti v národním zájmu a jsou skutečnými patrioty. Ti, kteří jim vyhrožují, jsou ostudou a nemělo by jim to projít. Vláda musí ujistit veřejnost, že tyto jedince rychle požene k odpovědnosti za jakékoli nezákonné jednání,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám