Hlavní obsah

Britský vězeň z Guantánama je podezřelý z podpory terorismu v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Moazzam Begg, který byl tři roky zadržován v táboře Guantánamo pro podezření z terorismu, byl v úterý ráno zadržen spolu s dalšími dvěma muži a ženou ve Velké Británii v Birminghamu. Je podezřelý z organizování teroru v Sýrii. Policie ale zdůraznila, že jeho jméno jej nečiní předem vinným.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Archivní foto Moazzama Begge

Článek

„Můžeme potvrdit, že Moazzam Begg byl ráno zadržen. Potvrzujeme jeho jméno kvůli očekávanému vysokému zájmu veřejnosti,“ uvedla podle BBC mluvčí policie ve West Midlands.

Pětačtyřicetiletý Begg byl zatčen v birminghamské Hall Green. Je podezřelý, že byl ve výcvikovém táboře teroristů a že organizoval teroristické akce v zámoří. Kvůli druhému trestnému činu byli zadrženi 36letý muž ze Shirley a 44letá žena a její dvacetiletý syn ze Sparkhillu.

Begg, který se narodil v Birminghamu, odjel v roce 2001 do Pákistánu. Po zahájení války se v roce 2002 přestěhoval do Pákistánu, kde byl ještě téhož roku zatčen. Nikdy ale nebyl z ničeho obviněn.

Begg po propuštění řídí kampaň Cage, která pomáhá rodinám zadržených. Dvakrát navštívil Sýrii, což nijak netajil. Údajně šlo o cestu, která měla vyšetřovat mučení.

Evropská komise odhaduje, že na syrském bojišti působí nejméně 700 občanů Evropské unie, asi sto až dvě stě je jich z Velké Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám