Hlavní obsah

Britský pár zadržený kvůli dronům na Gatwicku se cítí ponížen

Britský pár, který policie krátce zadržela v souvislosti s incidentem kolem dronů na jihoanglickém letišti Gatwick, se cítí zneuctěn a ponížen. V emotivním projevu dvojice uvedla, že je znechucena chováním některých médií, a sdělila, že se kvůli události léčí. Policie oba po 36hodinovém výslechu bez obvinění propustila.

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Drony nad Gatwickem zkomplikovaly lidem odlet na vánoční dovolené.

Článek

„Jak si asi dokážete představit, cítíme se naprosto poníženi. Náš domov byl prohledán, naše soukromí a identita byly zcela odkryty. Naše jména, fotky a další osobní informace se dostaly do vysílání po celém světě," řekli 47letý Paul Gait s 54letou Elaine Kirkovou.

„Jsme hluboce zdeptáni, stejně tak se cítí naše rodina a přátelé, a my proto musíme podstupovat léčbu. Chceme požádat tisk, aby laskavě respektoval naše soukromí," dodala dvojice. Upozornila také na přístup některých médií, která o dění na Gatwicku informovala. Jeden z britských nedělníků například zveřejnil jejich fotografii s otázkou, zda jsou to ti pitomci, kteří zničili lidem Vánoce.

Televizní moderátor Piers Morgan na Twitteru po zadržení Gaita a Kirkové napsal, že je to vtip, když takováto dvojice klaunů dokáže na několik dní ochromit klíčové letiště. Když ale policie pár bez obvinění propustila, Morgan se omluvil. "Vůbec to nejsou klauni s dronem," napsal s tím, že jim dluží omluvu podobně jako ostatní média.

Kvůli opakovaným problémům s drony se na druhém nejrušnějším letišti v Británii vůbec nelétalo minulý týden od středečního večera do pátečního rána, což narušilo plány více než 140 000 pasažérů. Krátce byl provoz ze stejného důvodu přerušen i v pátek večer. Provoz se zastavil celkem na více než 36 hodin, zrušeno bylo asi 1000 letů.

Zásah úřadů i vyšetřování ale vyvolávají pochybnosti, které ještě více prohloubil Jason Tingley z policie v Sussexu prohlášením, že je možné, že nad letištěm vůbec žádné drony nelétaly. List The Guardian s odvoláním na vládní zdroje napsal, že policie během jednání s příslušnými ministry připustila jistá komunikační selhání.

Policie v Sussexu následně ke spekulacím uvedla, že může jasně potvrdit existenci desítek hlášení o pohybu dronu či dronů. Pozorování dronů pak označila jako potvrzená.

Kontrolu nad letištěm úřady obnovily díky blíže neupřesněnému armádnímu zařízení. Média předpokládají, že to byl izraelský systém Drone Dome. Ten dokáže identifikovat bezpilotní prostředek v desetikilometrovém okruhu a rušit jeho spojení s ovládací stanicí. Vylepšená verze systému umí dron i sestřelit pomocí laseru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám