Hlavní obsah

Gatwick se částečně zotavuje. Jak je možné vyřadit velké letiště pár drony? ptají se Britové

Londýn
Aktualizováno

Letiště Gatwick u Londýna, které je druhým nejrušnějším ve Velké Británii, v pátek ráno obnovilo provoz poté, co ho po celý čtvrtek paralyzovaly neznámé drony, napsal server BBC. Zatím je plánováno 700 odletů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující stále čekají na letišti GatwickVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv se posílila bezpečnostní opatření, policii se dosud nepodařilo najít drony, které narušovaly chráněný prostor letiště, ani člověka, jenž je ovládá. Po zařízeních pátrají policejní odstřelovači i vojáci.

Podle policie zřejmě nešlo o teroristický útok. „Jde ale rozhodně o záškodnictví, s jakým jsme se doposud nesetkali,” prohlásil ministr dopravy Chris Grayling.

Nebezpečí fatální kolize

Britové jsou v šoku a bombardují jak vedení letiště, tak policii s dotazy, jak je možné, že taková drobná zařízení mohou paralyzovat celé letiště.

„Hrozba, kterou drony představují, není zanedbatelná,“ řekl BBC Ravi Vaidyanathan, odborník na robotiku. „Pravděpodobnost kolize je sice malá, ale pokud by se to stalo, jde o fatální nehodu. Dron by mohl být vtažen do turbíny nebo rozbít čelní sklo kokpitu,“ uvedl.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Letiště Gateick částečně obnovilo provoz

Dron je podle Martina Lanniho, ředitele společnosti pro ochranu vzdušného prostoru Quantum Aviation, pro letoun nebezpečnější než pták. „Dron vypadá docela křehce, ale má těžkou baterii. Ve srovnání s ptákem by taková srážka mohla být nebezpečnější, pokud by se zařízení dostalo do motoru nebo porušilo trup,“ uvedl.

Výkonný ředitel letiště Stewart Wingate ve čtvrtek řekl, že drony se objeví pokaždé, když se letiště pokusí obnovit provoz. Jde tak podle něho o "velmi cílenou" činnost za účelem co nejvíce narušit provoz před vánočními svátky.

Policie zvažuje, že dron sestřelí. Původně přitom takové řešení odmítala kvůli obavám ze zbloudilých střel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám