Hlavní obsah

Britský europoslanec křičel na kolegu nacistické heslo, musel opustit sál

– Strasburg

Britského europoslance Godfreye Blooma z britské strany nezávislých (UKIP) vykázali ze zasedání. Tento euroskeptik okomentoval projev šéfa socialistů, Němce Martina Schulze, známým nacistických sloganem ein Volk, ein Reich, ein Führer, tedy jeden národ, jedna říše, jeden vůdce. Okamžitě musel opustit sál.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Britský europoslanec Godfrey Bloom

Článek

"Jak jistě víte, většina členů v parlamentu nemůže tolerovat vaše chování. Proto vás žádám, abyste opustil jednání," reagoval na Bloomova slova šéf parlamentu Jerzy Buzek.

Bloom se však ani po vykázání ze sálu nad sebou nezamyslel a za svými slovy si stál. Předsedu frakce socialistů, který se účastnil debaty o irské hospodářské krizi, posléze označil za nacionálního socialistu.

Blooma čeká podle BBC disciplinární trest, ČTK uvádí, že zřejmě bude muset zaplatit vysokou pokutu.

Bloom, zvolený za Yorkshire a Severní Lincolnshire, je znám kontroverzními výroky. Tvrdí, že globální oteplování je mýtus. Nemá taky rád ekology. Již v roce 1985 si pochvaloval potopení lodi Rainbow Warrior, která patřila organizaci Greenpeace a na jejíž palubě zahynul jeden člověk.

Nijak však nezaostává za předsedou UKIP Nigelem Farragem. Ten o předsedovi EU Hermanu Van Rompuye v parlamentu řekl, že má charisma mokrého hadru. Musel za to zaplatit 2700 liber. UKIP má v Evropském parlamentu tucet europoslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám