Hlavní obsah

Britský baron šňupal kokain s prostitutkami, hrozí mu vyhazov ze Sněmovny lordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Baron John Sewel z Gilcomstounu se může stát prvním šlechticem, který bude vyloučen ze Sněmovny lordů. Místopředseda sněmovny totiž na večírku ve svém bytě šňupal kokain se dvěma prostitutkami. Dokládá to nedatované video, o němž v neděli informoval bulvární deník The Sun On Sunday.

Foto: Suzanne Hubbard, ČTK/AP

Baron John Sewel

Článek

Baron si obě prostitutky sám zaplatil a podle videa byl na párty nahý. S pomocí stočené pětilibrové bankovky vyšňupal tři lajny bílého prášku, zřejmě kokainu, protože žertoval, že kolu nemusí, stačí mu „coke“, tedy kokain. Jednu lajnu vyšňupal z prsou jedné z lehkých žen. Druhá mu řekla: „Ty jsi ale zvíře.” Na to odpověděl: „Já vím, hnusný, že?“

Po zveřejnění článku a fotografií z videa se bývalý labouristický ministr zemědělství Sewel okamžitě vzdal všech funkcí. Může ale přijít o křeslo ve Sněmovně lordů, a to na základě nového zákona o parlamentu, který stanovuje i kód chování člena sněmovny. Norma byla přijata v červnu a sám Sewel se na jejím vzniku podílel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předsedkyně horní sněmovny britského parlamentu, baronka Frances D'Souza, odsoudila chování svého dosavadního zástupce jako „šokující a nepřijatelné”. Obrátila se na policii, aby vše řádně a rychle vyšetřila, protože bral tvrdé drogy. Za užívání kokainu mu hrozí až sedm let, protože ho ale nabízel dalším, může to být vnímáno jako dealerství s doživotním trestem. Policie by ale musela dokázat, že bílý prášek byl skutečně kokain.

Foto: Profimedia.cz

Britská Sněmovna lordů při slavnostním shromáždění. Archivní snímek

Rasistická poznámka

Sewelovi navíc hrozí i stíhání za rasistickou urážku, protože o Asiatkách podle videozáznamu řekl, že „vypadají tak nevinně, ale vy víte, to jsou děvky“.

D´Souza dodala, že devětašedesátiletý John Sewel odstoupil z postu místopředsedy i z vedení výborů, které dosud řídil, ale zatím zůstává členem Sněmovny lordů. Členství ve Straně práce přerušil, když se stal lordem.

Případ je o to pikantnější, že Sewel byl v roce 2012 i členem britského zastoupení v NATO, což vyvolává obavy, že by mohl být vydírán s cílem získat tajné informace. Podle zdrojů listu The Daily Telegraph ale členové zastoupení v parlamentním výboru NATO nemají přístup k tajným informacím.

Sewel byl třikrát ženatý a má čtyři děti. Přiznal, že si dříve do svého luxusního apartmá postupně pozval více než tucet žen, kterým většinou zaplatil dvě stě liber v hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám