Hlavní obsah

Britská vláda odtajnila dokumenty o UFO

Londýn

Britské ministerstvo obrany v neděli poodhalilo roušku tajemství nad dalšími dokumenty ze spisu týkajícího se UFO (neidentifikovaných létajících předmětů). Mezi jiným sdělilo, že v roce 1990 informovalo další ministerstva o pozorování neidentifikovatelného létajícího předmětu podobajícího velkému diamantu.

Článek

Státní archivy povolily přístup k sedmi spisům, které mezi listopadem 1987 a dubnem 1993 založily zpravodajské služby ministerstva obrany a v nichž je obsaženo 1200 pozorování UFO.

Negativy fotografií pořízené 4. srpna 1990 ukazují zejména velký neidentifikovatelný předmět ve tvaru diamantu, který zůstal ve vzduchu téměř deset minut, než pak velkou rychlostí vzlétl k nebi.

"Takové případy se obvykle jiným ministerstvům neoznamují," uvedl podle agentury AFP nejmenovaný zdroj z ministerstva obrany. "Tentokrát však ministerstvo obrany obdrželo šest fotografií od Daily Record (skotský deník), který nás požádal, abychom je okomentovali," dodal.

Ministerstvo obrany informovalo další resorty a požádalo je, aby médiím sdělily, že pokud jde o velký předmět v podobě diamantu, nebyl vyvozen žádný závěr.

:. Nákres UFO, které bylo pozorováno nad Velkou Británií

FOTO: The National Archives, Bez zdroje

Mimozemšťan se skandinávským akcentem

V jiném spisu ministerstvo obrany informuje o svědectví ženy, která se při procházce setkala s mimozemšťanem, jenž údajně hovořil se skandinávským přízvukem.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Žena, jejíž jméno není uvedeno, telefonovala 20. listopadu 1989 britskému Královskému letectvu (RAF) a vyprávěla, co se jí přihodilo: když se procházela se psem na hřišti, přiblížil se k ní muž hovořící se skandinávským přízvukem oblečený do hnědé letecké kombinézy a oznámil jí "přátelskou návštěvu mimozemšťanů".

Reklama

Výběr článků

Načítám