Hlavní obsah

Britská vláda chce zákonem chránit svobodu slova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské ministerstvo školství chce prosadit zákon, který má ochránit svobodu slova na akademické půdě. Profesoři, studenti či hosté, kterým bude znemožněno vystoupit, budou moci po dané univerzitě vymáhat kompenzace. Kritici namítají, že vláda řeší neexistující problém. S takzvaným deplatformingem se v minulosti setkali například Malcom X, Richard Dawkins nebo třeba Jordan Peterson.

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní kanadský profesor psychologie Jordan B. Peterson

Článek

Legislativu navrhl ministr školství Gavin Williamson. Jeho cílem je bojovat proti fenoménu takzvaného „deplatformingu”, což lze vysvětlit zhruba jako bojkotování možnosti se vyjádřit.

V praxi to funguje tak, že si nějaká instituce (většinou univerzita) pozve na svou půdu hosta a požádá ho o přednášku nebo třeba účast v panelové diskusi. Pokud je onen host z nějakého důvodu kontroverzní, studenti proti jeho vystoupení uspořádají demonstraci.

Jsem silně znepokojen ohledně mrazivé atmosféry na kampusech způsobené nepřijatelným umlčováním a cenzurou.
Gavin Williamson, britský ministr školství

Protestující vyjadřují svůj nesouhlas s pozváním osobnosti různě – od pískotu po fyzické znemožnění vstupu na pódium.

Zaměstnanci nakladatelství se bouří proti knize kontroverzního psychologa Jordana Petersona

Amerika

Lidé, kterým by bylo takto zasaženo do akademické svobody a svobody projevu, by mohli podle návrhu ministra školství požadovat po univerzitě kompenzaci. To samé by platilo pro profesory a studenty, které by instituce pro jejich názory vyhodila. Pokud návrh zákona projde, bude se vztahovat pouze na anglické univerzity.

Studentské unie nesouhlasí

Ministr Williamson apeloval na univerzity, aby se vrátily k principům svobody a kultivované diskuse, v rámci které si budou moci studenti navzájem rozebírat své názory. „Jsem silně znepokojen ohledně mrazivé atmosféry na kampusech způsobené nepřijatelným umlčováním a cenzurou,” řekl.

Jak uvádí deník Guardian, návrh by se měl poprvé v historii vztahovat také na studentské unie, které mají v Británii velmi silné postavení a dosud se těšily velké autonomii.

Právě ty se proti zákonu téměř okamžitě vymezily. Například studenti londýnské školy UCL zkritizovali vládu, že bojuje proti „přeludným hrozbám”, místo aby řešila koronavirovou pandemii.

Komik musí mít svobodu bez ohledu na korektnost, říká Michael Palin

Film

Ke kritice se přidala také Národní unie studentů (NUS). „Neexistují žádné důkazy, že by na kampusech existovala krize svobody slova,” napsala viceprezidentka Hillary Gyebi-Ababiová.

Boj proti propagandě, nebo cenzura?

Kořeny deplatformingu sahají do čtyřicátých let minulého století, kdy se americké univerzity tímto způsobem snažily znemožnit projevy komunistům a lidem, kteří by projev využili k šíření propagandy. Podle kritiků tohoto nástroje jde dnes už o přežitek, který je zneužíván k potlačování nepohodlných názorů.

Seznam kontroverzních osobností, které se s deplatformingem setkaly, je pestrý. Řadí se mezi ně například aktivista Malcom X, politolog Charles Murray, spisovatel Peter Hitchens, biolog Richard Dawkins nebo bývalá britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Foto: Profimedia.cz

Studentský spolek historie při Univerzitě Trinity nejprve pozval, a poté odmítl britského vědce Richarda Dawkinse kvůli jeho výrokům o islámu.

Jeden z nejaktuálnějších a mediálně nejpropíranějších případů se přihodil kanadskému psychologovi Jordanu Petersonovi, který měl na dva měsíce nastoupit jako hostující profesor na Univerzitu v Cambridgi.

Rowlingová se prodává méně. Může to souviset s výroky o transsexuálech

Kultura

Kvůli jeho často vyhraněným názorům mu ale po tlaku studentů vedení univerzity nabídku zrušilo. „Jsme inkluzivním prostředím a očekáváme od všech našich zaměstnanců a hostů, že budou naše principy dodržovat. Pro ty, kdo to nedokážou, tu není místo,” uvedla univerzita v následném prohlášení.

Za Petersona, který je znám kritikou politické korektnosti či neomarxismu, se tehdy postavila řada světových univerzit a osobitého profesora pozvala místo Cambridge na svou půdu. Z českých vysokých škol tak učinila Palackého univerzita v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám