Hlavní obsah

Britská válečná loď v Lamanšském průlivu má odstrašovat migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie vyslala do Lamanšského průlivu válečnou loď HMS Mersey, která tam má hlídkovat a odrazovat migranty od plavby do Spojeného království. V noci na pátek to stanici BBC potvrdil ministr obrany Gavin Williamson. Na malých člunech se od listopadu dostalo do Velké Británie na 240 lidí.

Foto: Profimedia.cz

HMS Mersey

Článek

Osmdesátimetrová HMS Mersey o výtlaku 1700 tun se většinou používá při hlídkování v britských vodách a v Atlantiku, kde má dohlížet, zda se při lovu ryb nepřekračují stanovené kvóty.

Pohraniční stráž má v kanálu La Manche dvě pobřežní hlídkové lodě a dva kutry HMC Vigilant a HMC Searcher, které zachránily několik migrantů z člunů. O zapojení námořnictva požádal ministr vnitra Sajid Javid s tím, že půjde o dočasné opatření, než se do oblasti přesunou ze Středomoří další dva kutry HMC Protector a HMC Seeker.

„Soustřeďuji se na ochranu hranice Spojeného království a předcházení ztrátám životů v kanálu. Z těchto důvodů se vláda rozhodla nasadit námořní loď HMS Mersey, aby podpořila dosavadní úsilí,“ zdůvodnil žádost Javid.

Foto: Social Media, Reuters

Člun migrantů objevený na pobřeží Kentu

Ministr obrany uvedl, že by HMS Mersey mohla „pomoci předejít tomu, aby se migranti vydávali na nebezpečnou cestu“.

Od listopadu jich do Velké Británie připlulo 239. Jsou mezi nimi i ti, kteří byli objeveni minulý týden na pobřeží Kentu. Javid ve středu vyvolal rozruch, když vznesl dotaz, zda lidé ve člunech jsou skutečně uprchlíci.

V úterý francouzská policie oznámila, že zastavila 14 migrantů, kteří se pokoušeli dostat přes kanál z Boulogne. Londýn souhlasil se společným anglo-francouzským akčním plánem, v jehož rámci se vrátí k britským břehům oba kutry plující ve Středozemním moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám