Hlavní obsah

Britská premiérka se kvůli brexitu urgentně sejde s Tuskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová se ještě ve čtvrtek má sejít s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Nečekaná schůzka se má konat den poté, co Evropská komise zveřejnila návrh dohody o brexitu, který Brity pobouřil. V pátek má Mayová pronést rozhodující projev o odchodu z EU.

Foto: Toby Melville, Reuters

Theresa Mayová

Článek

Středeční pobouření Britů se týkalo Severního Irska. To by mělo zůstat podle návrhu součástí celní unie EU, aby nemusela vzniknout hranice s přechody mezi Irskem a Severním Irskem. Mayová to odmítla s tím, že by to oslabilo celistvost Velké Británie, jiní politici to dokonce označili za anexi Severního Irska. [celá zpráva]

Euroskeptik Bill Cash řekl BBC, že existují technické způsoby, jak vyřešit otázku irské hranice, a obvinil EU, že se pokouší v Británii vyvolat „ústavní krizi“.

EU a Irsko na to zareagovaly, že Londýn musí přijít s fungující alternativou k unijnímu návrhu. Teoiseach, což je označení pro irského premiéra, Leo Varadkar k návrhu podotkl, že jestli se lidem nelíbí, co dnes vidí, „je jejich povinností přijít s alternativním řešením“.

Reklama

Výběr článků

Načítám