Hlavní obsah

Britská nehtová studia se hemží Vietnamkami, pracují jako otrokyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet nehtových studií v Británii se jen za poslední rok zvýšil o 20 procent na zhruba 30 000. Slaví úspěch i v době recese, půlhodinová manikúra stojí kolem deseti liber (cca tři sta korun), uvedl list Daily Mail s tím, že jejich pozadí je ale velmi temné.

Foto: Profimedia.cz

Nehtové studio

Článek

Odborníci jsou přesvědčeni, že mnoho zaměstnanců a zaměstnankyň studií, kteří jsou velmi často z Vietnamu, bylo do Británie propašováno nelegálně organizovanými gangy obchodníků s lidmi. Ti je nutí ve dne pracovat jako otroci a někdy ještě v noci provozovat prostituci nebo pracovat v pěstírnách marihuany.

Podle oficiálních odhadů v britských nehtových studiích pracuje na 100 000 Vietnamců; podle údajů ze sčítání obyvatel ovšem v Británii žije jen 29 000 lidí narozených ve Vietnamu. Britský svaz zkrášlovací terapie a kosmetiky (BABTAC) uvádí, že obchod s lidmi je v tomto odvětví „velký problém”. Spustil proto kampaň, která vyzývá zákazníky, aby pomohli a ptali se například manikérek na jejich výcvik a kvalifikaci.

V Suffolku už začala policie každé nehtové studio kontrolovat dvakrát ročně a pátrat po nelegálních zaměstnancích. Přiměl je k tomu případ sedmnáctileté manikérky nucené k prostituci v Ipswichi v pokojíku přeplněném pornografií. Dívka policii vypověděla, jak byla nelegálně do Británie propašována z Vietnamu a nejprve musela pracovat v nevěstinci v Newcastlu.

Pěstírny marihuany

Podle údajů britského střediska pro boj proti obchodu s lidmi pochází 90 procent imigrantů přepravených nelegálně do Británie, aby tu pěstovali marihuanu,  z Vietnamu. V mnoha případech jde o ženy, které byly k cestě nalákány slibem práce manikérky v nehtovém studiu - narůstající počet odhalených případů ukazuje, že vietnamské drogové gangy využívají právě nehtová studia jako příhodnou legální zástěrku pro své aktivity.

Velmi znepokojivá je skutečnost, že největší poptávka v nehtových studiích je po mladých dívkách. Ty mohou pasákům vydělat nejvíc peněz. Zpráva britského velvyslanectví v Hanoji z roku 2011 upozornila na alarmující praktiku injekčního podávání hormonů předpubertálním dívkám pašovaným z Vietnamu, aby se u nich urychlil nástup puberty.

Cesta z Vietnamu do pekel

Ve městech a vesnicích po celém Vietnamu si mohou zájemci v přepočtu za zhruba 150 liber (asi 4500 korun) koupit šestiměsíční kurz. Na něm studenty a studentky oslovují pašeráci lidí, slibující lepší život v zahraničí. Za jeho zprostředkování vyžadují poplatek, který může dosahovat až desítek tisíc liber. Pokud souhlasí, přepraví ji pašeráci letecky do Ruska za zhruba 300 liber (asi 9000 korun), které se stanou součástí dlužné částky.

Podle zprávy z roku 2011 o obchodu s ženami a dětmi, kterou vypracovalo britské velvyslanectví v Hanoji, vydává Rusko každý rok zhruba 50 000 víz vietnamským občanům. Z Ruska tito migranti putují pozemní cestou v zadním prostoru nákladních automobilů přes východní Evropu do Maďarska. Odtud jsou převezeni do Francie, a pak překročí Lamanšský průliv - opět v nákladních autech nebo kontejnerech.

Po příjezdu do Británie ale zjistí, že jsou vydáni zcela na milost svého pašeráka. V nejlepším případě skutečně skončí u práce v nehtovém studiu, kde dostanou zaplaceno jen o málo víc než jídlem a ubytováním, které může představovat přeplněný byt nebo dokonce jen podlaha v provozovně studia.

Související témata

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Přesně tohle se stalo osmadvacetiletému Mi Duc Liovi, který zaplatil 23 000 liber pašerákům, aby ho přepravili z Vietnamu na londýnské letiště Heathrow přes Thajsko. Následujících sedm let musel pracovat jako otrok pro svého „pána” Hanh Van Vua v nehtovém studiu. Po sedmi letech se mu podařilo utéct a díky jeho svědectví byl Hanh Van Vu zatčen, než stihl uletět zpět do Vietnamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám