Hlavní obsah

Britská ministryně není příliš kovaná v zeměpise, baví se v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysvětlovat zeměpisný přehmat musela v Moskvě Liz Trussová, šéfka britské diplomacie. Při jednání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem totiž prohlásila, že Británie nikdy neuzná ruskou svrchovanost v Rostovské a Voroněžské oblasti, které jsou součástí Ruska.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová na schůzce s ruským protějškem Sergejem Lavrovem

Článek

Podle portálu kommersant.ru tak reagovala na poznámku protějšku Sergeje Lavrova, který se ji snažil přesvědčit, že se Rusko nechystá zaútočit proti Ukrajině. Argumentoval přitom tím, že „ruští vojáci jsou na území své země“, sdělily portálu dva diplomatické zdroje.

„Přece uznáváte svrchovanost Ruska v Rostovské a Voroněžské oblasti?“ zeptal se Lavrov při setkání. „Británie nikdy neuzná svrchovanost Ruska v těchto regionech,“ reagovala po krátké pauze Trussová. Později vysvětlila, že měla za to, že Lavrov mluví o části Ukrajiny.

Jako dialog němého s hluchým. Lavrova jednání s britskou ministryní zklamalo

Zahraniční

Na jiný zeměpisný „přehmat“ Trussové už dříve upozornila Marija Zacharovová, mluvčí ruské diplomacie. Zaujalo ji prohlášení, že Británie bude pomáhat pobaltským spojencům „přes Černé moře“. „Pobaltské země se tak jmenují proto, že se nacházejí u břehů tohoto moře, nikoli Černého,“ poznamenala ironicky mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám