Hlavní obsah

Britská královna nabádala Skoty po referendu ke klidu

Britská královna Alžběta II v sobotu při návštěvě skotského parlamentu vyzvala ve svém prvním vystoupení po referendu o odchodu Velké Británie z EU Skoty ke klidu. Výsledky hlasování, v němž většina občanů Spojeného králoství hlasovala pro odchod, nekomentovala.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II. při vystoupení ve skotském parlamentu

Článek

"Všichni žijeme a pracujeme ve stále složitějším a náročnějším světě, ve kterém události mohou a také probíhají s pozoruhodnou rychlostí. Zachovat schopnost zůstat v klidu může být těžké," řekl 90letá královna v projevu, ve kterém formálně otevřela páté zasedání skotského regionálního parlamentu.

Podle ní i skotský parlament prokázal v průběhu let, že lze chladnokrevně zvažovat, jak nejlépe dané výzvy a příležitosti řešit. Panovnice zůstala věrná své zásadě nekomentovat politické události a k výsledkům referenda se přímo nevyjádřila.

Většina Skotů chtěla zůstat v EU

Ve Skotsku se 60 procent voličů vyslovilo pro setrvání v EU. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v první reakci prohlásila, že učiní, co je v jejích silách, aby zachovala vazby s EU. Také nevyloučila druhé referendum o nezávislosti na Británii.

V roce 2014 Skotové zvolili zachování společného státu. Alžběta II. konání tohoto referenda nesla těžce a po vyhlášení výsledků netajila svou úlevu, vyzradil svého času britský premiér David Cameron, který po červnovém rozhodnutí o odchodu z EU oznámil, že po prázdninách podá demisi.

Centrem Londýna prošly v sobotu tisíce lidí, kteří odmítají odchod Británie z Evropské unie (brexit). Ten si britští voliči schválili v nedávném referendu.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám