Hlavní obsah

Britové slaví diamantové výročí kralování Alžběty II.

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I tu nejzapadlejší výkladní skříň zdobí portréty panovnice, hudebníci už několikrát vyčistili nástroje, královská garda pečlivě nablýskala kočár Jejího Veličenstva i své jezdecké boty. Britská královna Alžběta II. vládne šedesát let − a Britové oslavují „diamantové“ jubileum s dosud nevídaným nadšením pro monarchii. Čtyři dny bude trvat párty, která má zastínit vše ostatní.

Článek

„Letos svět Spojené království nepřehlédne, a to díky výročí královny na trůně a olympijským hrám v Londýně,“ řekl britský premiér David Cameron − a ne náhodou použil uvedené pořadí událostí.

„Naše děti si tuto slavnost budou pamatovat celý život,“ přeje si Sunil Suchak, který organizuje pouliční oslavu na jednom z londýnských předměstí. Pomáhají mu Tony, jehož stánek jinak nabízí každý den English Breakfast, anglickou snídani, a Sonia a Ellie, jež uprchly z Íránu a provozují salón krásy. „Připravil jsem speciální sendvič,“ pochlubil se Tony listu The Guardian.

„Takových párty se odehraje přes deset tisíc, víc než při korunovaci Alžběty v roce 1952,“ nepochybuje Peter Stewart, organizátor inciativy Big British Lunch. „Bude to okouzlující okamžik, až šest miliónů lidí usedne po celé zemi ke stolům.“

Ve městě Goring-on-Thamese v hrabství Oxfordshire bude stůl měřit kilometr a Bandford, vzdálený jen pár kilometrů, pozval s předstihem inspektory Guinnessovy knihy rekordů. Posezení u pochoutek připravených podle receptů z roku 1952 si nenechá ujít tisíc školáků a jejich rodičů.

Diana je zapomenuta

Ještě nikdy se Buckinghamský palác netěšil tak výrazné podpoře. Zapomenuto je chování dvora k princezně Dianě, odpor veřejnosti vůči dvojici princ Charles a jeho milenka Camilla.

Plných 88 procent Britů stojí za monarchií, 51 procent nenamítá nic proti tomu, že jednou budou mít na známkách Charlese a Camillu, uvedl list The Sun. Filmová hvězda Helen Mirrenová, donedávna zapřisáhlá republikánka, se zhostila titulní role ve snímku Královna. „Při stříbrném jubileu v roce 1977 jsem byla zapšklá antimonarchistka,“ nezapírala. „Co jsem to byla za idiotku!“

I ekonomicky se ta sláva vyplatí Může si recesí a úsporami poznamenaná země takové veselí dovolit? Nikdo nepochybuje o tom, že za celkové náklady 1,4 miliardy liber (52 mld. korun), do nichž je započítán i ekonomický výpadek za pondělí a úterý, to stojí. Navíc se na oslavách chce aktivně podílet 40 procent obyvatel, přičemž každý z nich na ně vydá 40 liber (1485 korun).

Poradenská firma Brand Finance odhaduje přínos „jubilejního roku“ v podobě příjmů z turistiky, mezinárodního reklamního účinku a ekonomických aktivit i po odečtení nákladů na 924 miliónů liber (334, 3 mld. korun). Mimochodem: „značkovou“ hodnotu „firmy“, jak královna říká monarchii, Brand Finance vyčísluje na 44 miliard liber (1,63 bil. korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám