Hlavní obsah

Britové si kvůli otravě Navalného předvolali ruského velvyslance v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo ruského velvyslance v Londýně Andreje Kelina, aby mu vyjádřilo „hluboké znepokojení” nad otrávením kritika Kremlu Alexeje Navalného. Informoval o tom britský ministr zahraničí Raab Dominic.

Foto: Twitter.com

Poslední snímek Alexeje Navalného před tím, než upad do bezvědomí je od včerejšího dne v kómatu.

Článek

"Je naprosto nepřijatelné, aby byla používána zakázaná chemická zbraň. Rusko musí provést úplné a transparentní vyšetřování," uvedl Raab.

Šéf britské diplomacie dodal, že si s úlevou vyslechl pondělní informaci o tom, že Navalnyj byl probuzen z umělého kómatu. "Doufám, že jeho stav se bude nadále zlepšovat," dodal Raab.

Navalnyj je při vědomí a reaguje na slova lékařů

Evropa

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl 20. srpna hospitalizován poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl v bezvědomí převezen do tamní nemocnice.

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Evropa

Podle Navalného mluvčí byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice uvedli, že v jeho těle nenašli žádné stopy jedu.

Němci nabídli, že se o vůdce ruské opozice postarají v berlínské nemocnici Charité, a převzali ho do péče, i když to Rusko nechtělo. Po provedení testů oznámili, že byl ruský opozičník otráven jedem ze skupiny novičok, který se mu dostal do těla kůží.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

Navalnyj patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady v období let 2012 až 2014 bylo politicky motivované.

Reklama

Výběr článků

Načítám