Hlavní obsah

Britové poslali vojenskou loď na podporu Ukrajině. Černé moře nepatří Rusku, tvrdí

Černé moře nepatří Rusku, prohlásil v pátek britský ministr obrany Gavin Williamson v ukrajinské Oděse při jednání se svým protějškem. Dodal, že Británie vyslala do oblasti vojenskou loď, aby ukázala, že Kyjev není osamocen, informovala agentura Reuters.

Foto: Royal Navy

HMS Echo

Článek

V Oděse zakotvila britská výzvědná loď HMS Echo, která by v Černém moři měla provádět cvičení.

List Daily Mail popisuje HMS Echo jako válečnou loď vybavenou "nejmodernější špionážní technologií", britské ministerstvo však odmítlo, že by se jednalo o špionážní plavidlo. Na základě mezinárodní dohody prý může v Černém moři pobývat 21 dní. List The Sun očekává, že poté ho v místních vodách nahradí jeho sesterská loď HMS Enterprise.

„Důvod, proč je HMS Echo tady, je v prvé řadě to, že chceme projevit solidaritu vůči Ukrajině a vyjádřit, že Ukrajina není osamocená," řekl Williamson. "Také však využíváme našeho práva navštěvovat přístavy jako je Oděsa... Tohle není ruské moře, tohle je mezinárodní moře," dodal.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský ministr obrany Gavin Williamson

Podle Reuters v černomořské oblasti stále panuje zvýšené napětí v důsledku incidentu z konce listopadu, kdy ruští pohraničníci u Kerčského průlivu spojujícího Černé a Azovské moře zadrželi tři lodě ukrajinského námořnictva a stříleli na jejich posádku. Williamson minulý měsíc při Poltorakově návštěvě v Británii uvedl, že dokud bude Ukrajina čelit "nepřátelským činům Ruska", bude mít ve Spojeném království stabilního partnera.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov tento týden řekl, že Kyjev navzdory nedávnému střetu s Rusy neupustí od plánů vyslat vojenská plavidla do Azovského moře. Neupřesnil, kdy a v jakém počtu se tam vydají. Zároveň avizoval, že na palubu přizve zástupce Severoatlantické aliance a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby se přesvědčili, že Ukrajina pravidla plavby dodržuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám