Hlavní obsah

Britové podlehli volání po útoku na Irák rok před invazí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vláda bývalého britského premiéra Tonyho Blaira se rozhodla přestat bránit Spojeným států v přípravách na invazi do Iráku a svržení Saddáma Husajna asi rok před útokem. Ve čtvrtek to před Chilcotovou komisí uvedl bývalý britský velvyslanec ve Washingtonu Sir Christopher Meyer.

Článek

Blairův kabinet podle něj rozhodl, že odrazování Američanů od útoku nemá cenu a nabídl Washingtonu rady, jak by Husajn mohl být svržen.

Meyer doplnil, že načasování invaze diktovala spíše „nemilosrdná povaha“ hromadění vojenských sil než diplomatická jednání a inspekce zbrojních expertů OSN v Iráku, pro něž nebyl nedostatek času. Britským představitelům podle ambasadora zůstalo během příprav na invazi jen „vyhrabávání kouřících zbraní“, tedy pátrání po důkazech o iráckých arzenálech hromadného ničení.

Podle Meyera bylo zásadním momentem setkání Blaira s Georgem Bushem na prezidentově ranči v Texasu v dubnu 2002. Před Blairovou návštěvou přišla z Downing Street zpráva, že teroristické útoky z 11. září a následné odhodlání USA svrhnout Saddáma Husajna byly faktem, a tudíž „bylo naprostou ztrátou času..., jestliže jsme měli s Američany pracovat, za nimi přijít a ke změně režimu říct: ‘To nemůžeme podpořit‘.“

Meyer odmítl, že by to byl obrat v britské politice vůči Washingtonu, čímž zavrhl obraz Blaira jako Bushova psíka, s nímž v době útoku přišla kritika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám