Hlavní obsah

Britové opustí Afghánistán v roce 2015 bez ohledu na situaci

– Londýn

Britské bojové jednotky opustí Afghánistán do roku 2015 bez ohledu na to, jaká bude v zemi bezpečnostní situace a nakolik bude odpor islámských radikálů potlačen. V předvečer summitu NATO v Lisabonu to ve čtvrtek zdůraznil britský premiér David Cameron.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron mezi vojáky v Afghánistánu

Článek

Ministerský předseda před skupinou britských zákonodárců prohlásil, že o termínu pro návrat drtivé většiny z 10 000 britských vojáků z Afghánistánu nebude vyjednávat. Podle něj bude mít Británie v roce 2015 své úkoly co do masivní účasti a vynaložených obětí "za lepší, bezpečnější a silnější Afghánistán" dostatečně splněny.

Cameron poslancům řekl, že hned po nástupu do funkce v květnu vytvořil skupinu expertů na národní bezpečnost, která měla za úkol přehodnotit politiku Británie vůči Afghánistánu. Nešlo podle něj o nějakou velkou revizi celkové strategie, ale spíš o to se realisticky zamyslet nad tím, co je v tamějším konfliktu dosažitelné.

Od svržení režimu islámského radikálního hnutí Tálibán a zahájení boje proti jeho ozbrojencům v roce 2001 v Afghánistánu již padlo kolem 300 britských vojáků. To vede ke stále klesající podpoře britského veřejného mínění pro účast Británie v mezinárodním kontingentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám