Hlavní obsah

Británii povede žena. O post premiérky se utkají Mayová s Leadsomovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

O křeslo britského premiéra a post předsedy konzervativní strany se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová se státní tajemnicí pro energetiku Andreou Leadsomovou. Ministr spravedlnosti Michael Gove ve čtvrtek z boje o nejvyšší politickou funkci ve Spojeném království vypadl. Nástupkyni Davida Camerona by měla konzervativní strana vybrat do 9. září.

Foto: Reuters

O post premiérky se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová (vlevo) se státní tajemnicí pro energetiku Andreou Leadsomovou.

Článek

Mayová ve čtvrtek potvrdila roli favoritky, když z 329 hlasů získala 199, což bylo o zhruba třicet více než v úterý.

Druhou Leadsomovou, za kterou se postavil jeden z vůdců kampaně pro odchod Británie z EU Boris Johnson, v kandidatuře podpořilo 84 zákonodárců. V úterý tak učinilo 66 poslanců.

Gove, který dlouhodobě podporoval Johnsona, ale poté ho nečekaně označil za nevhodného pro premiérský úřad a rozhodl se sám kandidovat, získal ve čtvrtek 46 hlasů. Oproti úternímu hlasování dva hlasy ztratil.

Pomyslný boj kampaní za a proti brexitu tak bude pokračovat. Zatímco dlouholetá britská ministryně Theresa Mayová se zasazovala o setrvání Spojeného království v Evropské unii, její sokyně Andrea Leadsomová prosazovala brexit. 

Související témata

Foto: Adrian Dennis, Reuters

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron

Vítězka zářijové celostranické korespondenční volby se stane teprve druhou ženou v čele britské vlády po Margaret Thatcherové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám