Hlavní obsah

Británie uvažuje o změně časového pásma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda chce zavést změnu času, která by posunula zemi o hodinu kupředu, tedy na úroveň většiny kontinentální Evropy. V praxi by to pro Brity znamenalo temnější rána a naopak večer déle světlo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Návrh na změnu časového pásma obsahuje nová turistická strategie země, kterou chce vláda přijmout do olympiády příští rok a kterou předloží parlamentu tento týden. Změna podle zastánců přinese Britům po práci 235 hodin světla navíc, měla by zvýšit počet turistů a přinést navíc asi 3,5 miliardy liber (102 miliardy Kč). Stejně tak by měla na většině území snížit počet dopravních nehod a omezit emise skleníkových plynů.

Proti změně jsou nicméně někteří politici ve Skotsku na severu, kde by byl posunutý východ slunce obzvlášť markantní. Skotové se obávají, že by tma ráno v zimě způsobila více dopravních nehod v době, kdy jezdí děti do školy. Proti jsou také zástupci zemědělců, kteří musejí brzy vstávat.

Nicméně ministerstvo kultury a sportu, které novou turistickou strategii připravilo, dalo najevo, že změna bude prosazena jen za všeobecného souhlasu. "Důvody pro změnu převáží, jen když s ní budou souhlasit lidé po celé zemi," řekl už loni v srpnu britský premiér David Cameron.

Británie, která je na stejné zeměpisné délce jako Francie či Španělsko, se řídí podle greenwichského času. Je v ní tedy o hodinu méně než ve středoevropském časovém pásmu, které zahrnuje většinu evropských zemí.

Británie zavedla na zkoušku středoevropský čas už v letech 1968 a 1971. Nakonec od změny upustila po stížnostech ze Skotska a severní Anglie. Pozdější statistiky ukázaly, že během těchto tří let poklesl počet mrtvých a těžce zraněných při automobilových nehodách o 2 500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám