Hlavní obsah

Británie možná bude muset zaplatit odškodné zločincům

Právo, mcm, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britskému státu hrozí, že bude muset vyplatit miliónové odškodné tisícům zločinců, protože se ztratily jejich osobní údaje. Tvrdí to britský tisk, který tak upozorňuje na další skandál okolo ztráty osobních dat.

Článek

Tentokrát zmizely údaje o desítkách tisíc lidí, kteří se dopustili krádeží, násilností, sexuálních zvráceností a jiných zločinů. Databáze obsahovala mimo jiné adresy 33 tisíc lidí, kteří se za poslední rok dopustili více než šesti provinění. Nechybějí v ní údaje o deseti tisících lidí, kteří vláda označuje za „časté či jinak prioritní pachatele“. Spolu s nim zmizely i údaje o lidech závislých na drogách.

Možná nejproblematičtější je ztráta dat o 84 tisících vězních v Anglii a Walesu. V této části databáze se skrývaly i informace o tom, kdy by měli být propuštěni a jaký kontrolní režim budou mít po odchodu z vězení.

To vše se nacházelo na paměťové kartě, kterou úřady poskytly firmě PA Consulting. Ta měla provést analýzu nejhorších zločinců Británie.

Kdyby se tyto údaje dostaly na veřejnost, může to ohrozit bezpečnost pachatelů, nebo (zvláště u sexuálních zločinů) zcela sociálně deklasovat jejich původce. Pokud se jejich osobní data dostanou do rukou zločineckých gangů, ty mohou zneužít jejich totožnost a „přišít“ jim zločin, který nespáchali.

Tím se ohání opozice. „Britský daňový poplatník bude totálně pobouřen, pokud bude muset platit účet za náhrady pro nebezpečné zločince,“ uvedl stínový ministr vnitra David Ruffley. Ministerstvo vnitra se hájí tvrzením, že všechny údaje zakódovalo, než je předalo. Vinu za ztrátu dat přisuzuje firmě. Ani to však vládu nezachrání před ostudou, protože je to už několikátý skandál se ztrátou dat.

Loni se ztratilo 25 miliónů záznamů o dětských přídavcích. Aféry vyvolala i ztráta údajů o žácích autoškol nebo zmizení tajných kartoték zpravodajské služby. A to se ještě v plné míře neví, co všechno obsahovalo 658 přenosných počítačů, které jen za poslední čtyři roky ztratilo britské ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám