Hlavní obsah

Británie k přistěhovalcům štědrá nebude, zpřísňuje vyplácení sociálních dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda Davida Camerona mění od března podmínky pro vyplácení sociálních dávek přistěhovalcům ze zemí Evropské unie. Ti, kteří budou chtít pobírat například přídavky na děti, nebo podporu v nezaměstnanosti, musí nově vydělávat alespoň 150 liber týdně (asi 5000 Kč) po tři měsíce. Teprve poté mohou o dávky zažádat.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Požadovaný limit 150 liber se rovná 24 hodinám práce týdně za minimální mzdu. Občané EU s takovým příjmem budou mít po třech měsících nárok na přídavky na děti a na podporu v nezaměstnanosti. Lidé s nižšími příjmy budou muset dokázat, že "skutečně a efektivně" pracují.

Britský premiér David Cameron se snaží omezit imigraci z EU. Postupně zavádí kroky omezující atraktivitu Británie pro lidi, kteří mají malou šanci najít si práci na plný úvazek. Již dříve oznámil, že od dubna nebudou dostávat nezaměstnaní přistěhovalci podporu na bydlení.

Kabinet často kritizuje "turistiku sociálních dávek", i když Evropská unie opakovaně uvedla, že Londýn pro to nepřinesl žádné přesvědčivé důkazy. Stále důraznější rétorika na adresu přistěhovalců přispívá k napětí ve vztazích mezi Británií a Bruselem. Cameron chce zásadně tyto vztahy změnit a v roce 2017 vyhlásit referendum o setrvání země v Unii.

Reklama

Související články

Britský ministr financí hrozí odchodem z EU

Odchodem Velké Británie z Evropské unie pohrozil ve středu britský ministr financí George Osborne. Podle něj se unie musí reformovat, aby byly více chráněny...

Výběr článků

Načítám