Hlavní obsah

Británie je ochotna dát Asadovi nějaký ten čas

– Manchester

Velká Británie je ochotna dát syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi nějaký čas na odchod, pokud takové přechodné období povede k politické dohodě a nastolení míru v zemi. Britský ministr zahraničí Philip Hammond to řekl agentuře Reuters.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Britský ministr zahraničí Philip Hammond

Článek

„Pokud musíme jako cenu přijmout to, že Asad načas zůstane titulární hlavou státu, záleží mi na tom, jestli jsou to tři dny, tři týdny, tři měsíce, anebo dokonce delší doba? Nemyslím, že mi na tom záleží,“ prohlásil šéf britské diplomacie. Podmínkou ovšem je, aby se Asad zavázal, že už nebude kandidovat ve volbách, a vzdal se kontroly bezpečnostního aparátu.

„Bez tohoto závazku nikdy nepřimějeme široké spektrum opozičních skupin sednout si k jednacímu stolu a uzavřít dohodu o tom, jak pokračovat v diskusi o budoucnosti Sýrie,“ vytkl Hammond.

S Rusy se prý nedá jednat

Změna režimu v Sýrii je klíčová, ale na tom, jak by měla proběhnout, chybí dohoda s Ruskem a Íránem, podotkl ministr a zkritizoval vojenský zásah Ruska v Sýrii.

„Vypadá to na klasický kus ruského asymetrického vedení války – máte silnou propagandu, která říká, že děláte jednu věc, zatímco ve skutečnosti děláte něco úplně jiného, a když s tím jste konfrontováni, prostě to popřete,“ uvedl Hammond ke skutečnosti, že Rusové neútočí jen na islámské radikály v čele se strukturou Islámský stát.

Podle Hammonda je těžké s Rusy vést dialog. „Jenom opakují, jaká je jejich pozice, která je mimochodem stejná jako pozice Íránu,“ poznamenal britský ministr.

Současně odmítl ruské a íránské návrhy na uspořádání voleb v Sýrii. Válkou rozvrácená země totiž není schopna zorganizovat řádné hlasování, tomu je podle Hammonda „vzdálená na milión mílí“.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

„Jak můžete mluvit o svobodných a spravedlivých volbách v zemi, kde bylo zabito 250 000 lidí a 12 miliónů lidí odešlo z domova, z toho polovina do zahraničí?“ dodal Hammond.

Reklama

Související články

Asad musí jít, prohlásil Obama

Spojené státy trvají na demisi syrského prezidenta Bašára Asada. Po jeho odchodu bude dosaženo porážky radikálů z Islámského státu, řekl ve středu během...

USA omezily vojenský výcvik Syřanů

Spojené státy zastavily do odvolání nábor dalších Syřanů pro jejich výcvik americkou armádou a tento program přehodnocují. Sdělil to v úterý mluvčí Pentagonu...

Saúdská Arábie pohrozila Asadovi silou

Syrský prezident Bašár Asad bude donucen k odchodu silou, pokud selže preferované politické řešení. V úterý to podle agentury AP prohlásil saúdský ministr...

Výběr článků

Načítám