Hlavní obsah

Británie je nejvíce ohrožena atentáty od útoků IRA v 70. letech

Londýn

Velká Británie je ohrožena teroristickými útoky islámských radikálů a hrozba je největší od sedmdesátých let, kdy v zemi páchala atentáty Irská republikánská armáda (IRA). Na hrozbu upozornil v neděli expert Max Hill, který vyšetřoval atentáty v Londýně z roku 2005 a nově stojí v čele výboru kontrolujícího zákony proti terorismu.

Foto: Phil Noble , Reuters

Manchesterská policie u domu obývaného radikály

Článek

Max Hill řekl listu Sunday Telegraph, že Islámský stát plánoval „nevybíravé útoky na civilisty“, které jsou svým rozsahem podobné těm, jež před čtyřiceti lety páchala IRA.

Dodal, že islámští radikálové mířili na britská města a jednalo se o „přetrvávající riziko, které nikdo nemůže ignorovat“.

Poznamenal, že vzhledem k rozdílům v názorech, organizaci a strategii různých teroristických skupin by bylo špatně vykreslit prosté srovnání mezi irskými republikány a ideologií takzvaného Islámského státu, ale vzhledem k intenzitě a frekvenci plánování vážných útoků „a s přihlédnutí k nevybíraným útokům v metropolitních oblastech na nevinné civilisty bez ohledu na rasu či barvu“ se podle něj jedná o vážné riziko, které je minimálně tak velkou hrozbou pro Londýn, jako byla právě v sedmdesátých letech aktivní IRA.

Hill v této souvislosti upozornil také na hrozbu, kterou aktuálně představuje možný brzký návrat stovek britských džihádistů, kteří bojovali v řadách Islámského státu v Sýrii.

Varoval rovněž, že teenageři, někdy třeba i jen čtrnáctiletí, jsou radikalizováni videy extremistů a jejich nenávistnými projevy na internetu.

Reklama

Související články

Irsko: natáhne brexit na hranici dráty?

Přesně 499 kilometrů dlouhá hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. V dobách, kdy Irská republikánská armáda (IRA) vedla ozbrojený boj s Británií, to...

Výběr článků

Načítám