Hlavní obsah

Británie je jen malý ostrov a nikoho nezajímá, naštvali Rusové Camerona

– Petrohrad

Diplomatická roztržka se rozhořela mezi Velkou Británií a Ruskem poté, co kremelský mluvčí Dmitrij Peskov měl v rámci summitu G20 v Petrohradu označit Spojené království za bezvýznamný malý ostrov, který ve světové politice nehraje relevantní roli. Britský premiér David Cameron trvá na tom, že Británie zůstává jednou ze světových velmocí.

Foto: Alexei Filippov/RIA Novosti/Pool, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Situace se vyhrotila během jednání o syrské krizi. Cameron se vyslovil pro vojenský zásah v Sýrii poté, co Asadův režim údajně použil chemické zbraně proti civilistům. Ruský prezident Vladimir Putin intervenci odmítá jako neodůvodněnou.

Cameron na domácí scéně utrpěl v této otázce prohru, když vojenský zásah nečekaně neprošel parlamentem. Británie tak nyní na summitu čelí otázkám ohledně své role ve světě a vlivu na světové dění.

Putinův mluvčí Peskov pak poukázal právě na Cameronův trapas s parlamentní stopkou vojenskému zásahu a v rozhovoru s novináři se velmi nevybíravě vyjádřil o diplomatické důležitosti Británie.

„Británie je jen malý ostrov. Nikoho nezajímají,“ měl podle BBC prohlásit Peskov v rozhovoru s novináři. Zároveň vtipkoval o tom, že londýnská fotbalová chlouba Chelsea patří ruským oligarchům, kteří v hlavním městě Británie skupují celé čtvrti.

Jsme jedním z lídrů, trvá na svém Cameron

Autenticitu výroku nebylo možné stoprocentně potvrdit, nicméně Cameron na něj v rozhovoru pro BBC reaguje. A to dost nahněvaně.

„Ani na chvíli to nepřipouštím,“ prohlásil s tím, že Británie je nadále významnou světovou mocností. „Británie bude jedním z lídrů, kteří přinesou plány mírového řešení v Sýrii,“ řekl. „Budeme vést diskusi po celém světě, abychom dospěli k silné odpovědi na chemický útok,“ dodal. Zůstává ovšem skutečností, že poté, co neprosadil akci v parlamentu, jsou možnosti jeho země omezené.

Cameronova vláda minulý čtvrtek v noci prohrála hlasování ve Sněmovně ohledně vojenské intervence v Sýrii v poměru 272 ku 285 hlasům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám