Hlavní obsah

Británie hlásí nejvíc nakažených od konce ledna. I tak chystá úplné rozvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské úřady ve středu oznámily přes 32 500 nově potvrzených infekcí koronavirem za poslední den, což je nejvíce od 23. ledna. Za novým rozmachem nákazy stojí podle expertů nakažlivější varianta viru delta poprvé objevená v Indii, která v Británii převládá.

Článek

Londýnská vláda se přesto nadále chystá od 19. července zrušit veškeré koronavirové restrikce v Anglii, předpokládá totiž, že je obyvatelstvo již dostatečně chráněno díky vakcínám, píše agentura AP.

Počty nově nakažených se v Británii po většinu jara pohybovaly v průměru kolem 5000 za den, nyní je to násobně více a země si z toho velkou hlavu nedělá. Patrné je to například na plných londýnských stadionech během fotbalových utkání probíhajícího mistrovství Evropy.

Foto: Andy Rain, Reuters

Plné hlediště stadionu v londýnském Wembley při středečním utkání Anglie s Dánskem.

Až 100 tisíc nakažených denně

Sedmidenní průměr nově nakažených v Británii strmě stoupá od druhé poloviny května. Ministr zdravotnictví Sajid Javid prohlásil, že počty nově infikovaných mohou v létě dosáhnout až 100 tisíc za den, což je více než při jakékoliv předchozí vlně viru.

KOMENTÁŘ: Příklad Izraele, Velké Británie, Ruska a účinnost očkování proti covidu - Thomas Kulidakis

Komentáře

Úřady nicméně nadále plánují uvolnění restrikcí v Anglii, kde boj s koronavirem řídí londýnská vláda. Doufají totiž, že je obyvatelstvo již dostatečně chráněno před nejhoršími následky covidu-19 díky vysoké proočkovanosti, zejména rizikových skupin a starších ročníků. Podle vládních dat dostalo obě dávky vakcíny již téměř 65 procent obyvatel Británie starších 18 let.

Mírnější průběh covidu díky očkování

Ačkoli v Británii převládá nakažlivější varianta delta, není tam už koronavirus tak smrtící jako na podzim a na začátku letošního roku. Tamní vláda přišla se statistikou, která potvrzuje, že očkování v zemi zabírá. Počet případů sice vystoupal na obdobná čísla jako před rokem, v nemocnicích ale končí výrazně méně pacientů.

„Očkovací program všechna rizika snížil,“ popsal situaci zpravodajský server BBC.

V Británii očkování zabírá. Nakažených je stejně jako na podzim, těžkých případů ale výrazně ubylo

Koronavirus

Ještě v lednu musel s těžším průběhem koronaviru zhruba každý desátý Brit do nemocnice, nyní se tato hranice posunula na každého padesátého. I ti, kteří nakonec ve špitále skončí, ale nevyžadují tak intenzivní péči jako v minulých měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám