Hlavní obsah

Brexit komplikuje chod obcí v Německu a Francii

Konec členství Velké Británie v Evropské unii dopadne i na chod mnoha obecních zastupitelství v mnoha regionech dalších evropských zemí, píše agentura DPA. Od páteční půlnoci například přijde o svého starostu severoněmecká vesnička Brunsmark, V zastupitelstvech francouzských měst a vesnic nyní usedá více než 750 britských občanů, napsala agentura AFP.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Občané jiných členských zemí Evropské unie mohli poprvé kandidovat do zastupitelstev francouzských obcí poprvé v komunálních volbách v roce 2001. V současnosti v zastupitelstvech usedá 2493 cizinců a největší skupinu z nich tvoří právě Britové (757) následovaní Belgičany (544) a Portugalci (357).

Pokud Britové nepřijmou občanství některé jiné země evropské sedmadvacítky, nebudou smět po brexitu znovu kandidovat. Řada Britů se na tuto situaci připravila. A tak například ve vesničce Poupas severozápadně od Toulouse už dva ze tří britských zastupitelů získali francouzské občanství.

Jiná je situace v sousedním Německu, kde mohou občané jiných unijních zemí zastávat i funkci starosty. O šéfa radnice tak kvůli brexitu přijde například vesnička Brunsmark ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Rodák ze skotského města Dundee Iain Macnab, který úderem páteční půlnoci přijde o unijní občanství, přitom místní radnici vedl už od roku 2008. Agentuře DPA sedmdesátiletý Macnab řekl, že spravoval obec se 160 obyvateli velmi rád a lituje, že starostenskou funkci musí opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám