Hlavní obsah

Breivik chtěl zaútočil i na královský palác, píše norský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský masový vrah a pravicový extrémista Anders Behring Breivik, který minulý týden zabil v Oslu a okolí 77 lidí, měl na seznamu svých terčů i královský palác a sídlo vládní Norské dělnické strany. Napsal to v sobotu norský list Verdens Gang. Policie to odmítla komentovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norská policie po výslechu: Breivik měl v plánu i další útokyVideo: Reuters

 
Článek

Palác se měl podle listu stát terčem kvůli svému symbolickému významu, zatímco sídlo Norské dělnické strany kvůli jejímu údajnému podílu na budování multikulturní společnosti, kterou Breivik nenávidí.

Breivik "při výslechu řekl, že plánoval útoky i na jiné cíle, ale že na 22. července měl jen sídlo vlády a (ostrov) Utöya", kde se konalo shromáždění mládežnické organizace vládní strany, řekl listu prokurátor Paal-Fredrik Hjort Kraby.

Počet a povahu cílů však odmítl upřesnit. Řekl jen, že jde o "cíle pro teroristu evidentní" a že "úmysl byl zasáhnout vládu".

O tom, že jeho klient měl v úmysl podniknout další útoky, hovořil už v pátek Breivikův advokát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek masakru na Utoye: Musím se tam vrátit zpátkyVideo: Reuters

Advokát prohlásil, že Breivikovy teroristické plány byly obšírnější. "Měl na ten pátek ještě další plány různého rozsahu," řekl norskému deníku Aftenposten. Tyto plány prý byly "zrovna tak konkrétní", jako pumový atentát ve vládní čtvrti v Oslu a masakr na nedalekém ostrově Utoya. [celá zpráva]

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Královský palác v norském Oslo

Podle běloruského opozičního politika prošel Breivik výcvikem u velitele zvláštních sil v Bělorusku.

V pátek se v Norsku konaly první pohřby dvou z obětí. V hlavním městě se také týden po masakru uskutečnil smuteční obřad, jehož se zúčastnily i politické špičky země. Premiér Jens Stoltenberg označil oběti za hrdiny a prohlásil, že Norsko na útoky odpoví další demokratizací. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Norsku začali pohřbívat obětiVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám