Hlavní obsah

Bratra střelce z Toulouse obvinili z podílu na vraždách

– Paříž/Toulouse

Abdelkadera Meraha, bratra střelce z Toulouse, který zabil sedm lidí včetně tří židovských dětí, v neděli předběžně obvinili z podílu na vraždách. Obviněn byl i ze spolupachatelství na krádeži skútru a z přípravy teroristického činu. Abdelkader obvinění popřel, přiznal pouze, že byl u krádeže motocyklu.

Foto: ČTK/AP

Maskovaní policisté odvážejí podezřelého, zřejmě Abdelkadera Meraha, k výslechu.

Článek

"Policejní šetření poskytlo vážná vodítka, která naznačují, že jeho účast coby komplice při zločinech spojených s terorismem je věrohodná," uvedl v prohlášení úřad pařížského veřejného žalobce.

V jeho voze byly nalezeny výbušniny a z jeho počítače Mohammed Merah komunikoval se svou první obětí, kterou byl výsadkář. [celá zpráva]

Další vyšetřování má rozhodnout, zda by měl být Abdelkader Merah souzen.

Bratr vinu popírá

Devětadvacetiletý Abdelkader Merah popírá, že svému o šest let mladšímu bratrovi s útoky pomáhal. Přiznal jen, že byl u krádeže skútru. [celá zpráva]

"Abdelkader Merah v tuto chvíli odmítá všechny body obžaloby vznesené proti němu," řekla jeho obhájkyně Anne-Sophie Laguensová a dodala: "Doufá, že se nestane obětním beránkem za činy svého bratra." V souvislosti s případem se hovoří o selhání tajných služeb. [celá zpráva]

Popřela také, že by její mandant někdy byl pyšný na svého bratra. Tvrdila, že je "zcela odsuzuje a vůbec na ně není hrdý". Dříve ale média uvedla, že Abdelkader řekl, že je na bratra hrdý.

Čas na další vyšetřování

Předběžné obvinění znamená, že existuje silné podezření ze spáchání trestného činu. Zároveň dává vyšetřovacím soudcům více času na prošetření případu.

Už před vznesením předběžného obvinění soud na Abdelkadera Meraha formálně uvalil vyšetřovací vazbu.

Role Abdelakadera v případu zatím není zcela známá. Občas se uvádí, že střelec byl pod jeho vlivem a bratr ho přivedl k fundamentalismu. Abdelkader byl radikální muslim. Několikrát byl vyslýchán kvůli podezření, že je spojen se sítí, která hledá v okolí Toulouse lidi ochotné vést svatou válku v Iráku a vysílá je tam.

Z vazby naopak byla propuštěna Abdulkaderova přítelkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám