Hlavní obsah

Bouře ve Francii zabily nejméně tři lidi, ničí dál

Lyon

Bouře provázené vichrem ve středu v jihovýchodní a východní Francii zabily nejméně tři lidi a způsobily velké škody. Záchranná služba je podle tamních médií zaplavena voláním o pomoc. Pohotovost vyhlásily desítky departementů. Meteorologové očekávají, že bouře budou tyto oblasti sužovat minimálně do čtvrtečního odpoledne.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zřejmě nejhorší situace je v departementu Ain mezi Lyonem a Ženevou. Právě tam byly hlášeny první oběti. Nejprve zemřel pětašedesátiletý muž u města Mâcon, jehož zasáhla padající střecha, kterou vichr utrhl z jednoho domu. Dalšího muže pak zabil strom, který spadl na jeho auto.

V departementu Aube severně od Ain se podle úřadů našel 92letý muž rozdrcený pod troskami své stodoly, která neodolala větru o síle 130 kilometrů v hodině. Ve stejné oblasti byli zraněni další tři lidé při pádech stromů a střech. Vichr zde poškodil na 250 domů. Asi 6500 domácností přišlo o elektřinu.

V departementu Marne se vytvořilo minitornádo, které v obci Dommartin-Varimont připravilo o střechu desítky domů. V Ardenách přerušil na několik hodin železniční dopravu spadlý strom.

Také oblasti Lyonu dnes na některých místech vítr dosahoval rychlosti i přes 100 kilometrů v hodině. Ve čtvrtek večer se má zmírnit, meteorologové ale varují před následnými silnými dešti. Úřady vyzvaly obyvatele k maximální ostražitosti a doporučují, aby pokud možno nevycházeli ven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám