Hlavní obsah

Bojovníkům Waffen-SS postavili v Lotyšsku pomník, Rusko si stěžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

V nevelkém městě Bauska na jihu Lotyšska byl v neděli slavnostně odhalen pomník bojovníkům za osvobození z let druhé světové války. Zatímco místní tisk událost zaznamenal bez větších komentářů, v ruských státních médiích akce vyvolala tvrdou kritiku. Památník, prvního svého druhu v Pobaltí, totiž vzdává hold lotyšským příslušníkům Waffen-SS, kteří v roce 1944 bojovali proti postupující Rudé armádě.

Foto: Profimedia.cz

Podle výkladu lotyšských historiků bránili v roce 1944 lotyšští vlastenci Bausku proti druhé sovětské okupaci. Na snímku jsou lotyšští školáci u uniformy příslušník legií, které bojovaly po boku jednotek Waffen-SS.

Článek

Podle výkladu lotyšských historiků bránili v roce 1944 lotyšští vlastenci Bausku proti druhé sovětské okupaci. K té první došlo krátce po uzavření paktu mezi nacistickým Německem a SSSR z roku 1939, kdy Pobaltí obsadila Rudá armáda. Po útoku Německa na Sovětský svaz byli Rusové z pobaltských zemí vytlačeni, ale během vítězné sovětské ofenzivy v roce 1944 Moskva Estonsko, Lotyšsko i Litvu znovu obsadila.

Po válce se všechny tři země staly sovětskými svazovými republikami až do rozpadu SSSR počátkem 90. let.

Je to provokace, zní z Ruska

Ruská média považují odhalení památníku za provokaci a pošlapání památky protifašistického odboje. "V centru Bausky odhalili památník vrahům ze tří policejních praporů, kteří by součástí legie SS," napsala v pondělí agentura ITAR-TASS. "Je to vůbec první pomník zabijákům, kteří mají na svědomí stovky mírumilovných občanů," konstatovala.

Lotyšští obránci Bausky bojovali v roce 1944 proti postupující Rudé armádě po boku německých vojsk a stavěli se podle ruské interpretace proti "osvobození" Lotyšska od nacismu.

Budovatelé pomníku naopak na dvoumetrový kamenný monument umístili tabulku hlásající, že policisté bránili Bausku před sovětskou okupací. "Lotyšsko se musí stát lotyšským státem," stojí na tabulce. V řadách elitních jednotek SS, které bojovaly proti Sovětskému svazu, se angažovalo na 146 000 Lotyšů.

Radnici v Bausce ovládá národně orientovaná strana Za vlast a svobodu, Vše pro Lotyšsko, která má zastoupení i v rižském parlamentu. V roce 2007 strana nechala z centra Bausky odstranit památník sovětským vojákům, kteří koncem války zahynuli v boji proti nacistickým jednotkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám