Hlavní obsah

Bojovat o post slovenského prezidenta může 15 kandidátů

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástupce Andreje Kisky v prezidentském úřadě si Slováci v březnu zvolí z nejméně patnácti kandidátů. Tolik lidí splnilo všechny potřebné náležitosti, další tři přihlášky neprošly.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidentský palác v Bratislavě

Článek

První kolo voleb se uskuteční 16. března a druhé pak 30. března. Vítěz vystřídá v čele země Andreje Kisku, který se o druhý prezidentský mandát neuchází, jak dopředu avizoval. [celá zpráva]

Kandidáta v přímých prezidentských volbách navrhuje nejméně 15 poslanců parlamentu nebo minimálně 15 tisíc občanů na základě petice. Lhůta na podání kandidátek skončila ve čtvrtek. Původně bylo podáno 18 přihlášek, ale tři předseda slovenského parlamentu Andrej Danko nepřijal.

Týká se to kandidatury občanského kandidáta Radovana Znášika, jemuž v době voleb ještě nebude 40 let, což je jedna z podmínek kandidatury, a stejně Danko postupoval i vůči důchodci Jánu Molnárovi (70), který podvodem vylákal od poslanců parlamentu podpisy pro svou kandidaturu. [celá zpráva] Vyřazen byl také podnikatel Martin Konečný, který ke kandidatuře nepřipojil dostatek podpisů sympatizantů.

Trojice může ještě rozhodnutí předsedy Národní rady napadnout u soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Podle průzkumů nemá žádný z kandidátů šanci získat v prvním kole přes 50 procent hlasů potřebných pro vítězství v prvním kole. Do druhého kola postupují dva nejúspěšnější kandidáti. Ve druhém kole už stačí k vítězství prostá většina hlasů.

Šefčovič, Mistrík, Harabin...

K favoritům na postup do druhého kola patří místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič (52), který kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie. Jeho nejvážnějšími soupeři mohou být vědec a podnikatel Robert Mistrík (52) a soudce nejvyššího soudu, bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabin (61).

Politolog Radoslav Štefančík upozornil, že šance posledně jmenovaného zvýšilo rozhodnutí vládní Slovenské národní strany nepostavit vlastního kandidáta. Harabin může oslovit právě národně orientované voliče. „Druhé kolo nakonec nemusí být soubojem Šefčovič-Mistrík,“ konstatoval politolog.

Podobně orientované voliče jako Harabin však bude určitě oslovovat také předseda extrémně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba.

Zajímavostí je, že v prezidentských volbách kandidují dva slovenští občané maďarské národnosti. Předseda vládní strany Most-Híd Béla Bugár (60) a předseda mimoparlamentní Strany maďarské komunity József Menyhárt (42). Ani jeden z nich však nemá šanci postoupit do druhého kola.

Kandidáti na prezidenta
Maroš Šefčovič
Robert Mistrík
Štefan Harabin
Zuzana Čaputová
Béla Bugár
Marian Kotleba
František Mikloško
Milan Krajniak
Eduard Chmelár
Juraj Zábojník
József Menyhárt
Bohumila Tauchmannová
Róbert Švec
Martin Daňo
Ivan Zuzula

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám