Hlavní obsah

Andrej Kiska už nebude kandidovat na slovenského prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska (55) nebude v roce 2019 kandidovat na druhé funkční období. Oznámil to v úterý v bratislavském Prezidentském paláci a odvolal se přitom na osobní důvody.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska oznamuje, že už nebude podruhé kandidovat na funkci.

Článek

„Nikdy jsem se netajil tím, že rodinný život je pro mě velmi důležitý. V uplynulém roce jsme v rodině zažili šťastné i tragické události. Připomnělo mi to, že čas strávený s nejbližšími, s manželkou, dětmi, s rodiči je nenahraditelný. Pokud má mít náš život smysl, nemůžeme ho odsouvat na vedlejší kolej,“ řekl Kiska.

Hlava státu připomněla, že v roce 2014 požádala voliče o jeden mandát na pět let. „Nikdy jsem nemluvil o opětovné kandidatuře,“ dodal Kiska.

Je správné, aby si občané vybrali prezidenta, který neponese tíhu zápasů, kterou jsem nesl já.
Andrej Kiska

Slovensko podle něj potřebuje sebevědomou hlavu státu, která se nebude bát postavit za hodnoty moderní, svobodné a demokratické země.

Politická krize

„Nepřesvědčivá a arogantní reakce vlády na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové vyvolala největší krizi důvěry ve stát v historii moderního Slovenska. Proto jsem považoval za správné jít na hranu úlohy prezidenta v našem ústavním systému,“ konstatoval.

„Jedním z hlavních důvodů, proč jsem před pěti lety kandidoval, byla snaha vrátit důvěru občanů v instituci prezidenta a vytvořit konstruktivní protiváhu vládní moci," řekl.

Podle Kisky bude lepší, pokud si úřad prezidenta neponese příběhy konfrontace do dalšího období. „Podle mě je správné, aby si občané v příštím roce vybrali prezidenta, který neponese tíhu zápasů, kterou jsem nesl já. Proto bude Slovensko v roce 2019 volit prezidenta bez mé účasti,“ dodal.

„Až otřesná vražda dvou mladých lidí plně odhalila, jaké důsledky může mít selhávající stát a zkorumpovaná vládní moc,“ dodal.

Kiska je podle průzkumů stále nejpopulárnějším slovenským politikem, ale v posledním období je pod tlakem vládní strany Směr-sociální demokracie.

V politice zůstane

Kiska v závěru svého prohlášení naznačil, že se bude v politice i nadále angažovat. „Budu přemýšlet, jak nejlépe využít autoritu a důvěru velké části veřejnosti, abych i na konci mého působení v úřadu prezidenta přispěl k začátku nové politické éry na Slovensku. Abych pomohl spojit ty, kteří jsou nejen ochotni, ale i schopni vládnout zodpovědně a slušně,“ zdůraznil. O svých plánech chce Kiska informovat po podzimních komunálních volbách.

Fico obvinil Kisku z neférového financování kampaně

Expremiér a předseda Směru Robert Fico v pondělí obvinil Kisku z neférového boje v kampani v roce 2014. Právě Fico byl tehdy poraženým protikandidátem, když Kiska ve druhém kole získal 60 procent hlasů a Fico 40 procent.

Podle expremiéra však Kiska v kampani použil mnohem vyšší částku, než dovoluje zákon. „V roce 2014 jsem respektoval výsledky prezidentských voleb, protože jsem vycházel z předpokladu, že volby proběhly v duchu fair play,“ dodal Fico.

Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se Kiska otevřeně postavil na stranu občanských protestů a důrazně žádal vyšetření vraždy. Po pádu Ficovy vlády odmítl jmenovat do funkce ministra vnitra syna šéfa skupiny Elán Jozefa Ráže mladšího. Až po změně na tomto postu jmenoval novou vládu premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Podnikatel Kiska kandidoval v roce 2014 jako občanský kandidát a ve druhém kole přímé volby překvapivě porazil tehdejšího premiéra Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám