Hlavní obsah

Boje v Donbasu se přiostřily, padlo šest vojáků a další dva civilisté

Kyjev
Aktualizováno

Kyjev i separatisté v pátek potvrdili výrazné zesílení bojů na východě Ukrajiny. Podle ukrajinského serveru Cenzor se v Doněcké a Luhanské oblasti střílí z děl, raketometů i minometů, ztráty jsou mezi vojáky i civilisty.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Separatista u kolony nákladních aut na cestě k doněckému letišti

Článek

Během uplynulých 24 hodin padli čtyři ukrajinští vojáci, dalších osm utrpělo zranění, oznámil v pátek armádní mluvčí Andrij Lysenko. I když boje přitvrdily, zdůraznil, že ukrajinské ztráty během posledního příměří vyhlášeného v prosinci výrazně klesly. Prosincové příměří na rozdíl od zářijové přispělo k oslabení bojů, ale v posledních dnech se situace zhoršuje.

Později tisková služba Národní gardy, která je součástí vládních sil, informovala o smrti dvou gardistů v bojích u Luhansku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pod těžkou palbou byly přes noc čtyři obytné čtvrti v Doněcku, oznámila tamní radnice. Zabiti byli dva civilisté a sedm dalších bylo zraněno, řada domů byla palbou z děl a následným požárem vážně poškozena. Utrpěla i komunální infrastruktura. Palba z těžkých děl ustala až po ránu. [celá zpráva]

Odpoledne však děla opět zahřměla a ostřelování si vyžádalo životy dalších dvou civilistů.

Výrazné zostření situace potvrzují i povstalci. V Doněcku podle nich ukrajinská armáda zničila dělostřeleckou palbou 19 obytných domů, v jednom z nich zahynula celá rodina včetně dětí. „Zasáhli přímo kuchyň, z domu vynášejí mrtvá těla, zahynula zřejmě celá rodina,” napsala z místa incidentu agentura Novorossija.

"Po delším klidu nás zase bombardují. Výbuchy hřmí ustavičně," postěžovala si agentuře AFP sedmadvacetiletá matka tří dětí Oksana, žijící na západě Doněcka. "Moc se bojíme, že palba by mohla poškodit plynovod či teplárnu - a pak bychom zůstali bez topení v desetistupňovém mrazu," dodala.

Podle agentury AFP jde o bezprecedentní vystupňování násilí od uzavření nového příměří minulý měsíc a v předvečer nepotvrzené vrcholné schůzky vůdců Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v kazašské Astaně, která by měla oživit skomírající mírový proces.

Z Ruska prý proudí zbraně

Kyjev dává zesílení bojové činnosti v Donbasu do souvislosti s ruským konvojem, který podle jeho spekulací v minulých dnech na východ země dovezl nejen humanitární náklad, ale i výzbroj pro povstalce. „Ukazuje se, že konvoj do Donbasu nedovezl jen potraviny,” uvedla zpráva ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám