Hlavní obsah

Na Donbasu se vyostřily boje, armáda zaznamenala 34 střetů

– Moskva, Kyjev • Aktualizováno

V oblasti Donbasu se výrazně zostřily boje, potvrdili separatisté i Kyjev. V noci na pátek bylo zaznamenáno 34 útoků z děl, raketometů i minometů. Ztráty jsou hlášeny mezi ozbrojenci i civilisty.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Tank proruských separatistů u doněckého letiště

Článek

Pod těžkou palbou byly přes noc čtyři obytné čtvrti v Doněcku, oznámila tamní radnice. Zabiti byli dva civilisté a sedm dalších bylo zraněno, řada domů byla palbou z děl a následným požárem vážně poškozena. Utrpěla i komunální infrastruktura. Palba z těžkých děl ustala až po ránu.

Podle velení ukrajinské protipovstalecké operace separatisté do bojů nasadili zejména raketomety Grad a minomety. Střelba mířila na doněcké letiště, které drží ukrajinská armáda, ale i na řadu vesnic v okolí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Kyjev dává zesílení bojové činnosti na Donbasu do souvislosti s ruským konvojem, který prý v minulých dnech na východ země dovezl nejen humanitární náklad, ale i výzbroj pro povstalce.

Neoficiální vůdce doněckých separatistů Igor Strelkov vyzval Kreml, aby „nestrkal hlavu do písku” a přiznal, že na Ukrajině válčí. Někdejší vůdce donbaské vzpoury to prohlásil v besedě, kterou v pátek odvysílala povstalecká videoagentura AnnaNews.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Velitel separatistů Igor Strelkov

„Na Ukrajině bojujeme. Je možné ještě dlouho strkat hlavu do písku, ale země, z níž odjíždějí dobrovolníci do boje, mají kde bojovat a dostávají zbraně a munici, to je bojující země," prohlásil Strelkov.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Rusko oficiálně účast svých vojáků v bojích mezi donbaskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou popírá. Podle Kremlu sice Rusové na Donbasu bojují, jde ale o dobrovolníky či vojáky na dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám