Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny pokračují i po dalším jednání o příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střety na východě Ukrajiny pokračovaly i v noci ze soboty na neděli. Separatisté i ukrajinská armáda se vzájemně obviňují z ostřelování těžkými zbraněmi. Povstalci uvedli, že během noci zahynuli tři civilisté a dalších 19 bylo zraněno.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce

Článek

Povstalci podle armádního komuniké ostřelovali z raketometů, děl či minometů města a obce Ščastje a Krymske v Luhanské oblasti, Petgrivske, Novokalynove, Mykolajivka a Pisky v Doněcké oblasti. Palbě čelily i pozice v okolí strategických měst Debalceve a Mariupol, nicméně vládní "síly pevně brání pozice a pokaždé uštědřují teroristům značné ztráty". Ukrajinské úřady označují za teroristy povstalce.

Naopak jeden z velitelů doněckých separatistů Eduard Basurin obvinil ukrajinské jednotky, že během noci ostřelovaly obce na povstaleckém území.

Přestřelky následovaly po bezvýsledných jednáních v Minsku, které podle Kyjeva ztroskotaly na ultimátech rebelů, a tak je prý celý mírový proces ohrožen. [celá zpráva]

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma

Separatisté naopak tvrdí, že nezdar zavinila neschopnost Kyjeva kontrolovat své jednotky na východě země. A Kreml varoval před "unáhlenými" soudy o nezdaru rozhovorů, výsledek prý ukáže až čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám