Hlavní obsah

Boje na Donbasu skončily, tvrdí povstalci. Kyjev to popírá

– Kyjev/Doněck

Na Ukrajině bojové akce prakticky skončily, prohlásil ve středu v Doněcku Denis Pušilin, jeden z vůdců separatistů. Kyjev podle něj stahuje jednotky z fronty, ale zdráhá se to oznámit, aby nepopudil bojovné nacionalisty. Podle ukrajinského velení ale aktivita vzbouřenců naopak roste. Při přestřelkách byli zraněni dva ukrajinští vojáci.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Představitel samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

Článek

„Jsme fakticky svědky ukončení bojových operací, přímých střetů,“ řekl Pušilin na přednášce v Doněcku. Tvrdí, že konflikt na Donbasu „dospěl do závěru aktivní fáze“.

Zdůraznil, že se ukrajinští  vojáci stahují, některé posty a celé obce na linii fronty ukrajinské ozbrojené síly vyklidily. „Vidíme, že Ukrajina demobilizuje a stahuje jednotky druhého sledu,“ uvedl.

Kyjev podle něj své kroky nerozhlašuje, protože se obává nesouhlasné reakce radikálně naladěných nacionalistických dobrovolnických praporů.

Kyjev varuje před aktivitami separatistů

Mluvčí operace proti povstalcům ATO Anatolij Lysenko ve středu řekl, že separatisté v noci útočili na armádní posty u obce Krymske v Luhanské oblasti. Z ručních zbraní povstalci pálili na vojáky u obcí Rozsadky a Luhanske v Doněcké oblasti. „Padlí nejsou, dva vojáci byli zraněni,“ dodal Lysenko podle Ukrajinské pravdy.

V dalších oblastech ale panoval klid a těžké zbraně separatisté do bojů nenasadili. O klesající intenzitě bojů svědčí i fakt, že zpravodajství z fronty zabírá v ukrajinských médiích méně prostoru.

Diplomatická jednání v Minsku podle ukrajinského ministerstva zahraničí Pavlo Klimkina nepokročila. Diskuse o smlouvě, která by zaručila odsun zbraní ráže pod 100 mm z fronty, byla prozatím ukončena a obnoví se až koncem září. Do slepé uličky se dostalo jednání o správním uspořádání povstaleckých zón, obě strany se prý snaží nalézt kompromis.

Reklama

Výběr článků

Načítám