Hlavní obsah

Boeing nad Ukrajinou sestřelili ruští vojáci, tvrdí nizozemský zdroj

Amsterdam

Sestřelení malajsijského boeingu na východě Ukrajiny loni v červenci mají velice pravděpodobně na svědomí ruští vojáci. Konkrétní osoby jsou ale nezjistitelné a ruské tajné služby je možná dokonce nechaly zlikvidovat. Nizozemské státní televizi a rádiu (NOS) to podle britského listu Daily Mail sdělily nejmenované zdroje blízké policii a skupině, která zničení letounu v Nizozemsku vyšetřuje.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Kus sestřeleného boeingu u obce Petropavlivka

Článek

Boeing letu MH17, na jehož palubě zahynulo všech 298 lidí, sestřelila podle těchto zdrojů protiletadlová zbraň vystřelená ze systému Buk z území ovládaného proruskými povstalci. "Mé zdroje si myslí, že (pachatelé z řad ruských vojáků) si nechali změnit totožnost nebo je zabily ruské tajné služby, aby uchovaly vše v tajnosti," řekl britskému listu Daily Mail nizozemský novinář Robert Bas. Nakonec tím pádem podle něj patrně nebude žádný soud.

Zdroje blízké vyšetřování neštěstí si údajně stěžovaly, že ruské tajné služby se neustále snaží dostat do jejich počítačů a nainstalovat spyware do jejich chytrých telefonů.

Rusko důrazně a opakovaně popřelo, že by v sestřelení stroje hrálo nějakou roli nebo že by na letoun vystřelili proruští povstalci. Podle Base nicméně důkazy "ukazují jedním směrem", i když vyšetřovatelé, kteří prozkoumali přes milion dokumentů, fotografií a videí, zatím nevyloučili ani jiné možnosti.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Ruská média zdůrazňovala, že letoun sestřelilo ukrajinské vojenské letadlo, které se v té době nacházelo v jeho blízkosti. Uvedla dokonce jména pilota. Obviňovány byly též západní tajné služby. Ruský list Komsomolskaja pravda ve čtvrtek citoval experta, který tvrdil, že poškození trupu letadla neodpovídá útoku ze systému Buk. Nalezeno bylo prý nejméně devět děr, což je typické pro raketu vzduch-vzduch, tedy vyslanou z letadla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám