Hlavní obsah

Blair si verdikt "irácké komise" za rámeček nedá

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tvrdá kritika čeká britského labouristického expremiéra Tonyho Blaira za jeho podíl na válce v Iráku od nezávislé vyšetřovací komise, která po více než jednoročním veřejném slyšení zveřejní své závěry letos na podzim.

Foto: Reuters

Britský expremiér Tony Blair

Článek

Napsal to The Mail on Sunday s tím, že Blairovi, který vedl Británii do války přes celonárodní protesty v roce 2003 po boku prezidenta USA George W. Bushe, nebudou podle nedělníku příjemné čtyři klíčové body:

Napsal to The Mail on Sunday s tím, že Blairovi, který vedl Británii do války přes celonárodní protesty v roce 2003 po boku prezidenta USA George W. Bushe, nebudou podle nedělníku příjemné čtyři klíčové body: - neopodstatněná tvrzení o zbraních hromadného ničení, které měl podle něj vlastnit Saddám Husajn. Byl „mimo jakoukoli pochybnost“ přesvědčen, že Saddám tyto zbraně vyvíjí. Ty se v Iráku nikdy nenašly. Blaira domácí tisk obviňoval z dezinformování veřejnosti;

Napsal to The Mail on Sunday s tím, že Blairovi, který vedl Británii do války přes celonárodní protesty v roce 2003 po boku prezidenta USA George W. Bushe, nebudou podle nedělníku příjemné čtyři klíčové body: - neopodstatněná tvrzení o zbraních hromadného ničení, které měl podle něj vlastnit Saddám Husajn. Byl „mimo jakoukoli pochybnost“ přesvědčen, že Saddám tyto zbraně vyvíjí. Ty se v Iráku nikdy nenašly. Blaira domácí tisk obviňoval z dezinformování veřejnosti; - skutečnost, že Blair nedokázal informovat Brity o svém „tajném závazku“ vstoupit s Bushem do války. Ten měl učinit na prezidentově ranči v Texasu v roce 2002;

Napsal to The Mail on Sunday s tím, že Blairovi, který vedl Británii do války přes celonárodní protesty v roce 2003 po boku prezidenta USA George W. Bushe, nebudou podle nedělníku příjemné čtyři klíčové body: - neopodstatněná tvrzení o zbraních hromadného ničení, které měl podle něj vlastnit Saddám Husajn. Byl „mimo jakoukoli pochybnost“ přesvědčen, že Saddám tyto zbraně vyvíjí. Ty se v Iráku nikdy nenašly. Blaira domácí tisk obviňoval z dezinformování veřejnosti; - skutečnost, že Blair nedokázal informovat Brity o svém „tajném závazku“ vstoupit s Bushem do války. Ten měl učinit na prezidentově ranči v Texasu v roce 2002; - styl politiky, kdy klíčová rozhodnutí dělal v malém kruhu důvěrníků s vyloučením většiny kabinetu. Blair „a jeho kamarádi“ se rozhodli, že válka byla nezbytná, vypověděla jeho bývalá ministryně Clare Shortová. Podle televize Sky News ministři nevěděli, co se přesně děje;

- neschopnost předvídat chaos, který zachvátil Irák po invazi.

Jdou po tobě, Tony… Ale samozřejmě z toho nic nebude.
názor z diskuse na webu

Výbor pod vedením bývalého vysokého státního úředníka Johna Chilcota ustavil před dvěma roky tehdejší Blairův labouristický nástupce Gordon Brown po kritice dvou předchozích vyšetřování. Šlo o Butlerovu zprávu o selhání zpravodajských služeb a o Huttonovo vyšetřování záhadné smrti zbrojního experta ministerstva obrany Davida Kellyho. Oficiálně spáchal sebevraždu.

„Dobře informované zdroje“ podle nedělníku prohlašují, že pověst Blaira a klíčových spojenců „hodně utrpí“, až Chilcotova zpráva vyjde. Kritice podrobí i tehdejšího ministra zahraničí Jacka Strawa a vlivného Blairova mediálního poradce Alastaira Campbella. Toho jeden důstojník zpravodajské služby MI6 označil za „neřízenou střelu“, která „znepokojovala“ tajné služby. Prý občas trpěl „návaly krve do hlavy“.

Loni v září kvůli obavám z protestů odložil Blair večírek v londýnské galerii Tate Modern k zahájení prodeje svých pamětí A Journey (Cesta).

Blairův mluvčí o víkendu prohlásil, že nebude komentovat něco, co nebylo ještě zveřejněno. Také mluvčí Chilcotovy komise odmítl podávat „průběžné komentáře“. Jeden zdroj blízký vyšetřování označil informace o chystané expremiérově kritice za „spekulace“.

Sir John Chilcot (72) už na začátku zdůraznil, že i když bude vyšetřování „důkladné, spravedlivé a upřímné“, nikdo podle něj nestojí před soudem. „Není na nás, abychom rozhodovali o vině či nevině, to může udělat jen soud,“ podotkl.

Z toho pramení i rozpaky v diskusních příspěvcích na zprávu Daily Mail on Sunday. „Jdou po tobě, Tony… Ale samozřejmě z toho nic nebude,“ poznamenala například značka dezi.uk.

V irácké válce zahynulo 179 britských vojáků, zatímco počet mrtvých Iráčanů se různí od 100 do 650 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám