Hlavní obsah

Bílá rakev a svatební šaty. Na Slovensku pohřbili Kuciakovu snoubenku Martinu

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Velké množství lidí se přišlo v pátek ve východoslovenské obci Gregorovce v okrese Prešov rozloučit s Martinou Kušnírovou, snoubenkou investigativního novináře Jána Kuciaka. Před obřadem zazněla píseň Sarajevo od Jaromíra Nohavici, kterou měli snoubenci rádi, napsal Server sme.sk.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Svíčky u snímku zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Článek

Kušnírová a Kuciak se měli po pětileté známosti letos pátého května brát. „Místo svatby jsem jí musela organizovat pohřeb,“ řekla zničená matka Zlatica Kušnírová.

Její dceru uložili do bílé rakve. Rodiny mladých lidí se rozhodly, že oba pohřbí ve svatebních šatech, aby se tak snoubenci symbolicky dočkali společné budoucnosti.

Podle serveru Sme.sk kněz v kázání před smutečním shromážděním zmínil různé podoby zla a mafii označil za institucionalizované zlo. Řekl, že mladé lidi může zabít jen ďábel. „Stůl plný peněz je těžký cynismus, a právě kvůli lásce k penězům se tohle všechno stalo,“ řekl ve zřejmé narážce na gesto slovenského premiéra Roberta Fica, který nechal na tiskovou konferenci přinést milión eur v hotovosti. [celá zpráva] Mladé lidi kněz vyzval, aby se orientovali na lásku, přátelství a spravedlnost.

Matka zavražděné Zlatica Kušnírová vyvrátila dohady o tom, že Kuciak a její dcera měli v den vraždy návštěvu. „Martinka si udělala čaj, pak jela pro Janka a po návratu do domu si udělali kávu. Proto byly v domě tři šálky,“ konstatovala.

Tragický odchod Martiny podle webu Pluska.sk zasáhl celou obec. „Věřím, že její smrt nebyla marná a že v naší společnosti nastane změna k lepšímu,” řekl na pohřbu starosta Slavomír Verčimák.

V domě se podle svědků mělo čtyři dny nepřetržitě svítit. Těla byla nalezena v neděli večer, ale k vraždě došlo pravděpodobně už čtyři dny předtím. Soused oba viděl naposledy ve středu večer, kdy si půjčili nabíječku na autobaterii. Rodina se pak už nedokázala s Kuciakem ani s jeho snoubenkou spojit.

Kuciak bude pochován v sobotu, také v rodné obci, tedy v Štiavniku u Bytče na severozápadě Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám