Hlavní obsah

Vražda novináře Kuciaka vyhnala lidi do ulic, pochody se konaly po celém světě

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

Tisíce lidí vyšly v pátek večer do ulic řady slovenských, evropských i českých měst. Konaly či konají se v nich pochody a pietní shromáždění k uctění památky zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Největší akce se uskutečnila v Bratislavě pod heslem Nechceme zpět 90. léta. Zúčastnil se jí i slovenský prezident Andrej Kiska.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě vyšly do ulic tisíce lidí na pochod za zavražděného novináře KuciakaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Pochodu se zúčastnilo okolo 10 tisíc lidí, v rukou nesli svíčky za zastřelené mladé lidi. Do hlavního města se sjeli z celého Slovenska. „Přijeli jsme z Nitry. Žádáme co nejrychlejší vyšetření případu, pokud k němu nedojde, jsme ochotní přijet znovu,” řekl Novinkám mladík, který se představil jako Roman.

Z improvizované tribuny na Náměstí svobody jako první promluvili dva studenti Katarína a Petr. „Je nám oběma 27 let, jako bylo Martině a Jánovi. My jsem se na rozdíl od nich vzali a už čekáme děťátko. Útok na novináře je útokem na nás všechny,“ řekla Katarína.

Kiska vyzval k minutě ticha

Slovenský prezident Andrej Kiska před přítomnými vystoupil, nepronesl ale politický projev, jen vyzval k uctění zavražděné dvojice minutou ticha. „Dnes to nemá být o politice, má to být o vzpomínce. Stojím tu s vámi, abychom společně vzdali úctu dvěma mladým lidem Jánovi a Martine. Vzdejte jim prosím úctu minutou ticha,“ vyzval a dav ho poslechl. Kiska pak bez slova za potlesku přítomných odešel z pódia.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezident Andrej Kiska vyzval k minutě ticha.

Organizátoři zvolili heslo Nechceme zpět 90. léta, protože řada lidí se na Slovensku bojí, že se vrátí doba plná násilí. V 90. letech minulého století se mafiáni vzájemně vraždili na ulicích, umírali i nevinní lidé, byl unesen syn prezidenta Michala Kováče a Róbert Remiáš, který byl v kontaktu s korunním svědkem únosu Oskarem Fegyveresem uhořel po výbuchu ve svém autě.

Část účastníků piety na počest zavražděného novináře se přesunula k úřad u slovenské vlády, kde skandovali protivládní hesla a odmítají z místa odejít. Na oplocení kolem sídla úřadu umísťovali transparenty, jako například „Fico ještě nepochopil situaci” či plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho přítelkyně.

Na náměstí svobody s projevy vystoupili novináři ze slovenských médií, ředitel organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire. „Dnes je Bratislava hlavním městem svobody. Novináři v Evropě jsou v nebezpečí. Musíme vyhlásit stav pohotovosti. Dnes jsme my všichni slovenští novináři,” řekl Deloire.

Ředitel organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire

Organizátoři přečetli také dopis Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku, která s Kuciakem spolupracovala. Lidé nesli transparent s nápisem „Útok na novináře = útok na nás všechny”, v davu se objevily také plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho zavražděné přítelkyně, s níž se v pátek příbuzní a veřejnost naposledy rozloučili v obci Gregorovce na východním Slovensku. [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pochod k uctění památky zavražděného novináře.

Podporu shromáždění vyjádřili i herci, mezi nimiž je například herečka Slovenského národního divadla (SND) Táňa Pauhofová. Herci SND před představeními tento týden přečetli prohlášení, v němž žádají vyšetření vraždy novináře a jeho snoubenky. Tato situace v mnohém připomíná listopad 1989.

Piety po celém světě

Památku novináře lidé uctili také v Česku. Před slovenskou ambasádou v Praze se v podvečer sešlo několik stovek lidí a v Brně se konal pochod podobně jako v Bratislavě. Na Malinovškého náměstí v pátek v podvečer seskupilo podle ČTK na 500 účastníků pochodu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Tisíce lidí v pátek vyrazilo na pochod Bratislavou za zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Část lidí jej pojala i jako možnost vyjádření odporu k vůdčím osobnostem Slovenska.

Podle serveru Aktualne.sk jsou piety za zavražděného Slovenského novináře hlášeny také z měst po celém světě. Mimo jiné z Pekingu, Dubaje, Vancouveru, Paříže, Haagu či Lucemburku.

Ve stejnou dobu se ve východoslovenské obci Gregorovce v okrese Prešov konalo poslední rozloučení s Kuciakovou snoubenkou Kušnírovou. Před obřadem zazněla píseň Sarajevo od Jaromíra Nohavici, kterou měli snoubenci rádi. Kuciaka pohřbí rodina v sobotu. Oba snoubenci budou pohřbeni ve svatebním. [celá zpráva]

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Jen v Bratislavě se pochodu za zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku zúčastnily tisíce lidí, podobné piety se konají i v Česku a dalších mnoha městech po celém světě.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám