Hlavní obsah

Bezdomovci ve Francii se možná dočkají práva na byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie zvažuje zavedení vymahatelného práva na byt pro bezdomovce. Na jejich situaci poukázala nejprve mediální kampaň humanitárních sdružení a nyní se byty staly předním tématem kampaně k nadcházejícím prezidentským a parlamentním volbám. K přípravě úpravy zákona o bydlení vyzval vládu v novoročním projevu také prezident Jacques Chirac.

Článek

"Před námi jsou důležité reformy potřebné k tomu, aby se zavedlo skutečné vymahatelné právo na byt, tedy aby se právo na byt stalo realitou," prohlásil Chirac v novoročním projevu.

Zamýšlená nová norma ovšem po praktické stránce vzbuzuje mnoho otázek. Jde například o to, která instituce by v případě vymáhání práva na byt mohla být žalovatelná, zda stát, radnice, region, či někdo jiný, případně všechny dohromady.

Hlavně však zavedení takového práva předpokládá existenci dostatečného množství bytů, které by bylo možné nabídnout. V současnosti nemá byt asi milión Francouzů, až 100 000 lidí přespává na ulicích. Skoro polovina obyvatel se přitom bojí, že se jednou mohou ocitnout bez střechy nad hlavou.

Bydlení jako volební téma

Byty se teď tak trochu nečekaně staly jedním z hlavních témat kampaně k nadcházejícím prezidentským a parlamentním volbám. Téměř jistý prezidentský kandidát vládní pravice, ministr vnitra Nicolas Sarkozy se vyslovil pro přijetí zákona, který by měl zajistit, aby do budoucna nikdo nemusel spát na chodníku.

Stejně tak opoziční socialisté si dali vymahatelné právo na byt do svého programu. Chartu sdružení Děti dona Quijota ve prospěch práva na bydlení podepsaly všechny hlavní strany s výjimkou krajně pravicové Národní fronty.

Takový zákon, jenž by zaručoval vymahatelné právo na byt, sice bez možnosti výběru pokud jde o místo, ale v každém případě v oblasti svého pobytu, by se ovšem mohl začít uplatňovat ne dřív než za několik let. Zákon o soudně vymahatelném právu na bydlení má zatím v Evropě jen Skotsko. Byl přijat v roce 2003, ale v plné míře ho bude možné začít uplatňovat zřejmě v roce 2012. Podle francouzské televize LCI se od přijetí zákona počet lidí přespávajících na skotských ulicích zvýšil o pětinu.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byl zákon o vymahatelném právu na byt přijat také v ČR?
Ano
33,6 %
Ne
66,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1502 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám