Hlavní obsah

Berlusconi utrpěl další porážku, tentokrát v referendu

Řím

Italský premiér Silvio Berlusconi utrpěl další porážku. Po prohře své strany v komunálních volbách nedokázal ani přesvědčit voliče, aby nehlasovali v referendu o jaderné energetice, privatizaci vodních zdrojů a imunitě pro ministry a premiéra. Účastnilo se ho 57 procent voličů, takže je platné. Plyne to z předběžných výsledků.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Pozornost se soustředila především na hlasování o jaderné energetice. Berlusconi původně plánoval obnovit provoz jaderných elektráren uzavřených v osmdesátých letech, ale po fukušimské katastrofě bylo jasné, že to neprojde. Obnova sice byla schválena v roce 2004, ale v dubnu byl program pozastaven.

Berlusconi proto apeloval na to, aby voliči nechodili hlasovat, že o zastavení jaderného programu je už stejně rozhodnuto.

Berlusconi proto apeloval na to, aby voliči nechodili hlasovat, že o zastavení jaderného programu je už stejně rozhodnuto.

V dalším referendu se hlasovalo o zákonu, který umožňoval premiérovi a dalším činitelům neúčastnit se kvůli pracovní zaneprázdněnosti soudů, které se jich týkají.

To bylo pro Berlusconiho velmi důležité, protože čelí čtyřem soudům. Obnovil se starší proces, v němž je obviněn z korupce. [celá zpráva]

Soud projednává i obvinění, že měl pohlavní styk s nezletilou marockou tanečnicí, kvůli které je obviněn i ze zneužití pravomoci. [celá zpráva]

 Berlusconi apeloval marně

Volání Berlusconiho, aby lidé nehlasovali, vyznělo do prázdna. Hlasování se zúčastnil nejvyšší počet voličů od roku 1995 – celkem 57 procent. Po uznání platnosti bylo potřeba 51 procent zapsaných voličů. Je to poprvé od roku 1995, kdy bylo při podobných hlasováních takové účasti dosaženo.

Berlusconi porážku uznal. "Rozhodnutí Italů je jasné o všech otázkách. Vláda a parlament nyní musí plně přijmout výsledky všech čtyř referend," řekl.

Jádro nechce naprostá většina Italů

Proti jaderné energii se vyslovilo podle předběžných výsledků 94,4 procent voličů. "Budeme muset říci sbohem jaderným elektrárnám a orientovat se silně na obnovitelné energie," uvedl šéf italské vlády. Itálie často trpí zemětřeseními.

Ve dvou referendech týkajících se vody se Italové vyslovili jednak pro zrušení zákona, podle něhož je voda pokládána za zboží, a jednak pro zrušení zákonné normy, která by umožňovala, aby se na prodeji vody vydělávalo.

Předseda opoziční středolevé Demokratické strany Pierluigi Bersani uvedl, že jde o mimořádný den, jenž po prohraných komunálních volbách opět poukázal na slabé výkony Berlusconiho vlády: „Vláda a Berlusconi by to skutečně měli reflektovat.“ [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám