Hlavní obsah

Berlínští kriminalisté fatálně podcenili útočníka, který vraždil na vánočním trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínská kriminální policie podcenila nebezpečnost odmítnutého tuniského žadatele o azyl Anise Amriho, který v prosinci 2016 při teroristickém útoku v německé metropoli zavraždil 12 lidí včetně jedné Češky. V parlamentním vyšetřovacím výboru, který okolnosti činu objasňuje, to ve čtvrtek řekla tehdejší šéfka oddělení státní ochrany při berlínském zemském kriminálním úřadu Jutta Porzuceková.

Foto: Reuters

Útoku na vánoční trhy v Berlíně

Článek

Agentura DPA uvedla, že kriminalisté z německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko berlínské kolegy upozorňovali na to, že Amri je mimořádně nebezpečný člověk, který by mohl spáchat teroristický čin. Berlín tehdy ale na Tunisana nahlížel jako na běžného kriminálníka.

Podle německých médií v Berlíně prodával drogy. V italském Palermu byl čtyři roky zavřený kvůli podpálení školy. Podle tuniských médií byl v nepřítomnosti ve vlasti odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody za loupež.

Porzuceková, která před výbor předstoupila jako svědkyně, uznala, že z dnešního pohledu je jasné, že její úřad postupoval špatně. Dodala, že k chybnému postoji dospěli na základě tehdejších znalostí.

Amri byl podle ní tehdy jednou z mnoha osob, které úřady v Berlíně hodnotily jako možné bezpečnostní riziko: „Měli jsme jiné osoby, které se nám tehdy jevily jako více nebezpečné.”

Šéfka si  nevzpomínala

Na dotaz, aby některé jmenovala, Porzuceková odpověděla, že si již nevzpomíná. K počtu osob hodnocených jako nebezpečné uvedla, že jich byly desítky

K Amrimu Porzuceková řekla, že se jeho jméno dozvěděla až po teroristickém útoku. Nevyloučila, že se o něm v minulosti s kolegy bavila, jméno si ale nezapamatovala.

Porzuceková vyšetřovacímu výboru dále řekla, že o jednotlivých případech byla informována jen do takové míry, nakolik to bylo nutné. Podrobnostem se totiž věnovali kolegové a podřízení, jejichž práci označila za samostatnou, velmi kompetentní a zodpovědnou.

Amri spáchal teroristický útok 19. prosince 2016, kdy vjel ukradeným kamionem do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. Při útoku, k němuž se později přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), zemřelo 12 lidí včetně jedné Češky. [celá zpráva] O čtyři dny později byl Amri zabit při přestřelce s policií v Itálii.

Berlínského teroristu zastřelili v Itálii, Francii projel vlakem

Evropa

Pochybení se však dopustilo více stran. Problémem bylo i to, že policisté v jednotlivých spolkových zemím vzájemně nespolupracovali.

Věděli o jeho napojení na teroristy

O Amrim se jednalo během dvoudenního zasedání protiteroristického střediska GTAZ. Německé úřady věděly, že Tunisan navázal kontakt s Islámským státem a že plánuje výrobu bomb.

Už tehdy se zvažovala možnost jeho okamžité deportace kvůli tomu, že obchodoval s drogami a měl zfalšované osobní dokumenty. Další variantou bylo vzít ho do vazby.

Prokuratura v Duisburgu začala Amriho také vyšetřovat pro podvod, protože si zažádal pod dvěma různými jmény o podporu pro lidi v azylovém řízení. Po roce úřad vyšetřování zastavil, protože nevěděl, kde se Amri nachází.

Když ho policisté z Friedrichshafenu u Bodamského jezera Amriho nakonec adrželi, řádně ho nevyslechli. Zaměřili se totiž jen na falešné dokumenty. O tom, že je vedený jako nebezpečný islamista, ale nic nevěděli.

Během dvoudenní vazby ve Friedrichshafenu se navíc místní policii nepřihlásil nikdo z kolegů, kteří věděli o Amriho případu podrobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám