Hlavní obsah

Berlín koupí 15 tisíc bytů za 62 miliardy

Berlín

Město Berlín koupí za 2,46 miliardy eur (62,2 miliardy korun) téměř 15 tisíc bytů od společností Vonovia a Deutsche Wohnen, které nabízejí nájemní bydlení. Firmy to dnes oznámily v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Berlín

Článek

Akvizice přichází jen několik dní před volbami do zastupitelstva německého hlavního města, a nedostatek bytů a rychle rostoucí nájmy se staly žhavým předvolebním tématem.

Spolu s volbami do městského zastupitelstva se má konat i poradní referendum o vyvlastnění obou bytových společností.

Deutsche Wohnen prodá městu 10 700 bytů, Vonovia pak 4250 bytů. Vonovia je v Německu největší firma zaměřená na pronájem bytů a nyní je v procesu převzetí svého menšího konkurenta Deutsche Wohnen.

Berlín chce vyvlastňovat byty realitním společnostem

Evropa

Spojením obou podniků má vzniknout bytový gigant zhruba s 550 tisíci byty v hodnotě více než 80 miliard eur.

S cílem získat pro transakci politickou podporu, obě společnosti slíbily, že omezí pravidelné zvyšování nájmů v Berlíně.

Rovněž nabídly k prodeji městu zhruba 20 tisíc bytů za dvě miliardy eur. Skupina, která stojí za vyhlášením referenda, ale tyto návrhy kritizovala a dnes zopakovala nesouhlas s transakcí. Ta byla oznámena v květnu.

Ředitel Vonovie Rolf Buch ale tvrdí, že cena je spravedlivá. „Tímto prodejem bytového fondu v Berlíně městským bytovým podnikům plníme hlavní slib daný berlínskému senátu. Prodáváme byty za spravedlivou cenu.”

Zelení a socialisté se s tím v Berlíně nepárali a zakázali zvyšování nájmů

Ekonomika

Transakce je v hlavním městě Německa považována za největší svého druhu za dlouhou dobu. Fond obecních bytů se zvýší přibližně na 355 tisíc, což je zhruba pětina z 1,67 milionu nájemních bytů v Berlíně.

Vedení města usiluje o rozšíření bytového fondu prostřednictvím nové výstavby a nákupů a doufá, že tak bude mít větší vliv na napjatou situaci na trhu s bydlením a že bude moci zpomalit zvyšování nájmů, uvedla agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám