Hlavní obsah

Benátky zasáhly nejhorší povodně za půl století. Starosta vyhlásil stav nouze

– Benátky

Italské Benátky trápí nejhorší povodně za poslední půl století. Na náměstí svatého Marka dosáhla voda až do výšky jednoho metru. Dostala se dokonce do nejslavnější památky města, baziliky svatého Marka. Starosta města Luigi Brugnaro požádal o pomoc italskou vládu a vyhlásil stav nouze, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Benátky postihly nejhorší záplavy za více než 50 letVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle je důsledek klimatických změn. Situace je dramatická, náklady budou vysoké,“ napsal na Twitter Brugnaro.

V úterý večer dosáhla hladina vody 187 centimetrů. „To zanechá nesmazatelnou ránu,“ doplnil starosta, který vyzval k urychlenému spuštění dlouho budovaného projektu Mojžíš. Jedná se o systém podvodních bariér, které mají město chránit před záplavami během přílivu.

Benátky zaplavila velká voda, místní i turisté šli do holin

Evropa

Systém Mojžíš ještě není v provozu, ale podle guvernéra regionu Luky Zaii je téměř hotový. „Nejsem si ale jistý, že by záplavám, které postihly Benátky, dokázal zabránit,“ uvedl Zaia.

Meteorologové na středu hlásili další příliv vody. Podle radarů byla situace nejhorší ráno do 9:00, od té doby jsou srážky téměř nulové a od 15:00 by pro tento den měly ustat.

Agentura ANSA napsala, že v úterý zemřeli v oblasti benátské laguny dva lidé. Osmasedmdesátiletý muž zemřel po zásahu elektrickým proudem, když se snažil nastartovat vodní čerpadlo v zaplaveném domě. Příčina smrti druhého člověka není jasná, ale mohlo jít o přirozené úmrtí.

Záplavy v Benátkách jsou nejhorší od roku 1966, kdy voda dosáhla 194 centimetrů. Bazilika svatého Marka byla podle agentury Reuters zaplavena teprve pošesté za více než tisíc let. Jen čtyři případy se ale odehrály v posledních dvaceti letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám