Hlavní obsah

Belgický premiér nabídl demisi kvůli aféře banky Fortis

BRUSEL
Aktualizováno

Belgický premiér Yves Leterme v pátek nabídl, že jeho vláda podá demisi kvůli aféře s bankou Fortis. Vláda jeho krok podpořila. O osudu belgické vlády tak rozhodne král, který může demisi nepřijmout. Důvodem demise je oznámení nejvyššího soud že se vláda pokoušela v případě banky Fortis ovlivnit rozhodování soudu.

Článek

Mluvčí Letermeho Peter Poulussen potvrdil, že vláda podpořila rozhodnutí premiéra. "Kabinet se rozhodl podpořit nabídku rezignace celé současné vlády," uvedl mluvčí s tím, že demisi dají do rukou krále. Ten jediný může ještě situaci zvrátit tím, že by demisi nepřijal.  

Soud minulý týden zablokoval vládní pomoc bance i prodej jejích akcií francouzskému ústavu BNP Paribas. Podle soudu je nutné o souhlas s tímto krokem požádat akcionáře banky.

Bývalé vedení belgicko-nizozemského bankovního a pojišťovacího gigantu Fortis je od října vyšetřováno pro podezření, že šéfové ústavu zadržovali informace o skutečných rizicích spojených s problémy na hypotečním trhu.

Ústředí banky Fortis foto: Reuters/Francois Lenois

Krize amerických hypoték zasáhla bankovní gigant na podzim. Banka se dostala na pokraj bankrotu. Pomohla jí až injekce více než 11 miliard eur od vlád Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Poté následoval její prodej francouzské bance BNP Paribas. Všechny tyto kroky ale zneplatnilo rozhodnutí soudu

Vláda se přitom obtížně ustavila po dlouhotrvající politické krizi v zemi.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám