Hlavní obsah

BBC se omluvila za rozhovor s Dianou, podle bratra i Harryho vedl k její smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská televizní stanice BBC se ve čtvrtek omluvila za způsob, jakým si v roce 1995 zajistila rozhovor s princeznou Dianou, v němž poprvé veřejně odhalila podrobnosti ze svého rozpadajícího se manželství s princem Charlesem. Podle nezávislého vyšetřování, které vedl bývalý soudce John Dyson, použil novinář Martin Bashir podvodné jednání včetně lží a padělaných dokumentů. Princ Harry pak řekl, že kvůli tomu jeho matka přišla o život.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Princezna z Walesu Diana se svým synem princem Williame

Článek

BBC zahájila vyšetřování v listopadu loňského roku poté, co bratr zesnulé Diany Charles Spencer vznesl obvinění, že mu Bashir před více než 25 lety ukázal padělané bankovní výpisy, aby si získal jeho důvěru a zajistil si seznámení s Dianou.

BBC nemůže po více než čtvrt století vrátit čas, ale můžeme se plně a bezpodmínečně omluvit.

Podle vyšetřovací zprávy jednal Bashir nevhodně a porušil pravidla čestného jednání. „Sama BBC pak nedostála vysokým standardům morální zásadovosti a otevřenosti, které jsou jejím typickým znakem,” dodala zpráva.

„Ačkoli zpráva uvádí, že Diana, princezna z Walesu, byla nadšená myšlenkou rozhovoru s BBC, je jasné, že samotný proces získání tohoto rozhovoru nedostál tomu, co má veřejnost právo očekávat,” prohlásil generální ředitel BBC Tim Davie. „Velmi se za to omlouváme... BBC nemůže po více než čtvrt století vrátit čas, ale můžeme se plně a bezpodmínečně omluvit.”

Princ Harry se v dalším rozhovoru opět navezl do královské rodiny

Koktejl

Rozhovor s princeznou Dianou byl pro BBC velkým úlovkem. Právě v tomto rozhovoru Diana pronesla proslulou větu: „V tom manželství jsme byli tři.” Bylo to poprvé, co úřadující člen královské rodiny promluvil tak otevřeně o životě v ní. V šokujícím rozhovoru, který v Británii sledovalo více než 20 milionů diváků, Diana vůbec poprvé promluvila o svém nešťastném manželství s Charlesem, o své nevěře, bulimii či Charlesově vztahu s Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Pobouření synové a bratr

Princ Harry označil rozhovor v pořadu Panorama za „neetický“ a k Dysonově zprávě o získání rozhovoru podotkl, že jeho matka kvůli tomu „přišla o život“.

Princ William řekl, že Bashirova „nechutně šokující a lživá tvrzení, která použil, aby si zajistil rozhovor, prohloubila izolaci a paranoiu“ posledních let života jejich matky. William dodal, že Bashirův podvod urychlil princeznin rozvod a uškodil mnoha dalším lidem.

Královna Alžběta se pustila do práce, rozloučila se s lordem komořím

Koktejl

Dianin bratr Charles Spencer tvrdí, že ho Bashir přesvědčil, aby ho seznámil se svou sestrou na základě tvrzení, že Dianu odposlouchávají tajné služby. Ukázal mu také padělané bankovní výpisy, z nichž mělo vyplývat, že dva lidé z princeznina okolí dostávají zaplaceno za poskytování informací o ní. Bashir podle jeho slov lhal také princezně Dianě; údajně jí napovídal vymyšlené historky o královské rodině, aby posílil její pocit, že se proti ní všichni spikli.

Spencer v novém pořadu BBC uvedl: „Je ironií, že jsem potkal Martina Bashira 31. srpna 1995, protože přesně o dva roky později zemřela. A já načrtnu linii mezi těmito dvěma událostmi.“ Dodal, že Bashirovou strategií, jak se přiblížit jeho sestře, bylo učinit „každého nedůvěryhodným“. Dodal, že novinář uměl umocňoval úzkosti lidí a nutil je myslet si, že by vás „zachránil v složitém a nebezpečném světě“.

Princové William a Harry vzdali poctu svému dědečkovi

Koktejl

„Nevěděla komu věřit, a když o dva roky později zemřela, byla bez jakékoli skutečné ochrany,“ řekl bratr.

Smrt po rozvodu při pronásledování fotografy

Diana, která v době rozhovoru žila s následníkem britského trůnu princem Charlesem odloučeně, se s ním v roce 1996 rozvedla. Zemřela při dopravní nehodě 31. srpna 1997 v Paříži. Bylo jí 36 let. Limuzína, ve které jela se svým přítelem Dodim Al Fayedem, se snažila uniknout fotografům na motocyklech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám