Hlavní obsah

Bavorsko od testování pendlerů po 48 hodinách neustoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorsko prý trvá na testování českých pendlerů na koronavirus každých 48 hodin. Jednání mezi bavorskými a českými politiky doposud nepřinesla posun. ČTK to řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) po po videokonferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) s hejtmany. Kulhánek považuje takový stav za dlouhodobě neúnosný. Dlouhé kolony aut s pendlery, kteří potřebovali testy, se tvořily na hranicích už o víkendu a v pondělí znovu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pendleři čekají na hraničním přechodu Folmava v dlouhých frontách na antigenní testyVideo: Reuters

 
Článek

Dnes bylo čekajících pendlerů na hranicích méně, je ale pravděpodobné, že se pondělní situace bude každé dva dny opakovat.

„Premiér Babiš konstatoval, že telefonát s bavorským premiérem nepřinesl nic a bavorský premiér bude postupovat v rozporu s dohodou mezi premiérem Babišem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou," řekl ČTK Kulhánek.

Potřebujeme testovací centra v českém příhraničí, apelují pendleři

Koronavirus

Bavorsko prý svůj postoj nezmění ani do budoucna. „Což ve výsledku pro nás znamená komplikace každých 48 hodin. Dlouhodobě je to z mého pohledu neudržitelné. Každých 48 hodin testovat 20 000 pendlerů, ať už sdíleně s německou stranou, je prostě dlouhodobě neúnosné. Proto jsme prosili, aby byl vyslán apel k německé vládě, aby pravidla změnila, ale Bavorsko si stojí na svém, jak konstatoval pan premiér," uvedl Kulhánek.

Po zkušenostech z pondělního návalu na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří, kdy auta stála v několika frontách od časného rána a čekala hodiny na testování, Karlovarský kraj navýšil administrativní síly na testovacím místě, které narychlo zřídil v Pomezí nad Ohří. „Tím se nám zvýšil počet otestovaných aut ze 30 na 60 za hodinu," podotkl Kulhánek.

Hranice s Bavorskem zažívají nápor, pendleři v dlouhých kolonách čekají na testy

Koronavirus

Pendleři kromě testovacího místa na hranicích využívají další místa v Karlovarském kraji. Jejich potřeba testování zahltila i objednávkové call centrum. „Včera (v pondělí) mělo call centrum rekordní počet objednávek. Zatímco běžně jich odbaví za den okolo 800, v pondělí to bylo 1260," doplnil karlovarský hejtman, podle něhož kapacity antigenního testování nemusí brzy stačit.

Testy musí mít i pendleři, kteří pracují na saské straně hranice, tam potřebují dva testy týdně, ty se také dělí mezi českou a německou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám