Hlavní obsah

Baťovi potomci na Slovensku s odškodněním neuspěli, soudci hrozí trest

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Příbuzní českého podnikatele Jana Antonína Bati neuspěli na Slovensku se žádostí o odškodné za majetek, který byl po druhé světové válce zabaven koncernu Baťa. Slovenské ministerstvo financí řízení zastavilo, sdělila ve středu mluvčí resortu Alexandra Gogová. Baťova rodina se proti tomuto rozhodnutí odvolala. Soudce, který umožnil žádat rodině o odškodné, navíc může přijít o svou funkci

Foto: Ivan Vilček, Právo

Baťův vnuk John Nash

Článek

Ministerstvo rozhodnutí zdůvodnilo tím, že příbuzní neodstranili nedostatky ve své žádosti. Úřad už loni na podzim řízení přerušil a žadatele vybídl k předložení dalších dokladů.

Proti zastavení řízení podali Baťovi příbuzní opravný prostředek, takzvaný rozklad, o kterém na základě návrhu příslušné komise rozhodne ministr financí Peter Kažimír.

Slovenský ministr spravedlnosti Tomáš Borec navíc navrhuje zbavit funkce soudce Pavla T. z Okresního soudu Bratislava I, který rozhodoval v případě náhrady majetku potomků Jana Antonína Bati. Podle ministra soudce v této věci rozhodl neoprávněně.

Vzkaz dalším soudcům

Jana Antonína Baťu v roce 1947 odsoudili na základě Benešových dekretů v nepřítomnosti k 15 letům vězení a propadnutí majetku za kolaboraci s nacismem. Rehabilitace se dočkal v roce 2007 v České republice a loni na Slovensku, když bratislavský krajský soud před časem potvrdil rozhodnutí okresního soudu, že J. A. Baťa s Němci nespolupracoval, a rozsudek z roku 1947 zrušil. [celá zpráva]

Verdikt bývalého Národního soudu zrušil bratislavský soudce Pavol T., a umožnil tak obnovení procesu. Ministr spravedlnosti Tomáš Borec považuje povolení řízení za disciplinární provinění, protože v této věci nejednal jako zákonný soudce .

„Je to vzkaz všem soudcům, že pokud budou zanedbávat nebo porušovat své povinnosti, tak přijde reakce,“ cituje agentura SITA ministra Tomáše Borce.

Do Baťova impéria patřila na Slovensku čtyři průmyslová centra: Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil Baťa také Bojnický zámek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám